VSS: Nedopustivo da Matić govori; UNV: Osuđujemo pritiske

Visoki savet sudstva navodi da je nedopustivo da šef Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić govori o postupku za ubistvo Slavka Ćuruvije

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 13.07.2018.

17:47

VSS: Nedopustivo da Matić govori; UNV: Osuđujemo pritiske
Getty Images

Kako se navodi, postupak nije pravnosnažno okončan, kao i da Matić time ugrožava nezavisnost suda i narušava poverenja građana u celokupan sudski sistem.

Matić je još krajem juna u medijima kritikovao sudsko veće i između ostalog ocenio da ono vodi proces "ili kao da ne želi da ga vodi ili je primorano da donese unapred zacrtanu oslobadajuću odluku".

U saopštenju koje je objavljeno danas na njegovom sajtu, VSS je najoštrije osudio pomenutu izjavu Matića, ukazujući da ona "ugrožava samostalnost i nezavisnost sudova i sudija i predstavlja direktnu pretnju i pritisak na sudsko veće koje postupa u navedenom krivičnom predmetu".

To posebno iz razloga što ju je dao predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara, naveo je VSS.

Taj najviši sudski organ je ukazao da je "sudija nezavisan u postupanju i donošenju odluke i da ne može biti pozvan na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasanje prilikom donošenja odluke".

Zakonska je obaveza sudije da, kako navodi VSS, nepristrasno vodi postupak po svojoj savesti, u skladu sa vlastitom procenom činjenica i tumačenjem prava, uz obezbeđenje pravilnog suđenja i poštovanja procesnih prava stranaka garantovanim Ustavnom, zakonom i međunarodnim aktima.

VSS podseća i da je Ustavom propisano da se svako smatra nevinim za krivično delo dok se njegova krivica ne utvrdi pravnosnažnom odlukom suda.

Zbog pomenute izjave Matića je kritikovalo i Društvo sudija Srbije, kao i Advokatska komora Beograda.

On međutim smatra da „sudije nisu izuzete od prava javnosti da bude informisana“.

„Nisu oni posebna kasta kojoj niko ništa ne sme da zameri. Naprotiv, trebalo bi da im budu javno objavljene fotografije i imovina koju poseduju, a na njima je da sude po zakonu", saopštio je Matić nakon tih kritika. Povodom današnjeg saopštenja Visokog saveta sudstva, kojim pokušava da ućutka predsednika komisije za istraživanje ubistava novinara Verana Matića, Udruženje novinara Vojvodine (UNV), Zrenjanin, javno osuđuje to saopštenje.

Taj Savet se ne oglašava glasno zbog anomalije da ni po dve decenije se ne rasvetljavaju se ubistva novinara Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović ili Milana Pantića.

Visokom savetu sudstva ne bode oči toliko da bi se oglasio kada su novinari u Srbiji pod talasom napada, pretnji i zastrašivanja s upitnom pravnom zaštitom.

Veran Matić je samo javno podržao ustanovljeno stanje, ukazivanje na nepravilnosti od strane Apelacionog suda, u postupku koji se vodi protiv osumnjičenih oko ubistva Slavka Ćuruvije, a tu činjenicu cenjeni Visoki savet sudstva nigde ne pominje u svojem saopštenju.

Izjava predsednika Komisije za istraživanje ubistava novinara ne može imati veću težinu od teksta bilo kojeg izveštača o toku procesa; suđenje u slučaju Ćuruvija je javno, što znači da se o njegovom toku može izveštavati, a javnost ga kritikovati, kao i u bilo kojoj drugoj demokratskoj zemlji.

Pošto se slučajevi oko ubistava Slavka Ćuruvije, Dade Vujasinović i Milana Pantića procesuiraju suviše dugo, UNV javno predlaže da se konsultuje pravna struka da li su se stekli uslovi da novinarska zajednica, i porodice ubijenih, upute tužbu Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Komisiji za istraživanje ubistava novinara UNV predlaže da uputi zamolbu za mišljenje Venecijanskoj komisiji s pitanjem da li je izjava Verana Matića, kao predsednika te Komisije, koja podržava odluke i nalaze Apelacionog suda, na bilo koji način povredila postupak i prezumpciju nevinosti osumnjičenih u slučaju ubistva Slavka Ćuruvije.

Cenjenom Visokom savetu sudstva UNV poručuje da su novinari u Srbiji danas u strahu, pod napadima, pretnjama i pritiscima, te da se niko od novinara ne meša u nezavisnost sudstva, ali da se ni sud i sudski organi očito dovoljno ne trude da novinari budu sigurni, zaštićeni od nasilja i u miljeu nezavisnog sudstva, što je naš utisak koji nas stavlja u strah i nespokoj čak i kada treba da napišemo jedno ovakvo saopštenje. Nadležni bi morali da razmisle zašto je to tako.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: