Trampov ultimatum NATO

Predsednik SAD Donald Tramp izneo je saveznicima u NATO na sastanku iza zatvorenih vrata da vlade država članica moraju da povećaju davanja na odbranu.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/IAN LANGSDON
EPA-EFE/IAN LANGSDON

On je naveo da davanja treba da budu povećana na dva odsto BDP do januara naredne godine ili će SAD krenuti svojim putem, saznaje Rojters iz dva izvora za koje navodi da su upoznati sa detaljima tih razgovora.

Navodi se da je ultimatum iznet na sesiji održanoj u okviru samita NATO.

"On je kazao da oni moraju da povećaju davanja do januara 2019. ili će Sjedinjene Države tim putem krenuti same", rekao je jedan od izvora.

Oba izvora su navela da Tramp "ipak nije direktno pretio da će se formalno povući iz NATO".

Tramp je po okončanju dvodnevnog samita NATO u Briselu izjavio da je "veoma stabilni genije" i proglasio sopstvenu pobedu na samitu.

"Veoma sam dosledan, ja sam veoma stabilni genije", poručio je Tramp.

Rojters navodi da je američki predsednik proglašenje pobede obrazložio time da su saveznici u NATO značajno povećali posvećenost davanjima za odbranu nakon što je on tiradom nad evropskim liderima isprovocirao održavanje vanredne sesije u okviru samita.

"Rekao sam ljudima da bih bio veoma nezadovoljan ukoliko se oni ne bi držali obaveza. Stavio sam im do znanja da sam veoma nezadovoljan. Sve se na kraju sklopilo. Bilo je nezgodno neko kratko vreme", kazao je Tramp.

strana 1 od 464 idi na stranu