Mogerini i Han: Srebrenica, najmračnija strana istorije

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han saopštili da je "genocid u Srebrenici otvorena rana u srcu Evrope".

Izvor: B92

Sreda, 11.07.2018.

12:49

Mogerini i Han: Srebrenica, najmračnija strana istorije
Getty Images

Prema njihovom zajedničkom saopštenju, pre 23 godine "ispisana je jedna od najmračnijih stranica naše istorije".

"Na dan obeležavanja 23. godišnjice masakra od 11. jula 1995, naše misli su sa porodicama mnogih koji su patili i izgubili živote. Obaveza Evrope i međunarodne zajednice jeste da se seća da takva tragedija, sramota za čovečanstvo, više ne ne bi mogla da se ponovi", navodi se u zajedničkom saopštenju Mogerini i Hana.

Oni su naveli da 23 godinu posle tragedije, sve žrtve treba dostojanstveno da budu sahranjene.

"Rane i dalje treba da zacele i pravda da bude zadovoljena", naveli su evropski zvaničnici ističuću da svi odgovorni za masakr moraju da budu izvedeni pred lice pravde.

Mogerini i Han su saopštili da će nastaviti da podržavaju napore Bosne i Hercegovine u cilju promovisanja blagostanja građana kroz socio-ekonomske reforme, dobro upravljanje i pravdu za sve, i napredujući na putu ka Evropskoj uniji.

U Memorijalnom centru Potočari danas se održava komemoracija povodom 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: