Tajlandske dečake spasavao i Ivan Karadžić: Ta deca su kul

Jedan od spasilaca međunarodnog tima ronilaca koji pomažu zarobljenim tajlandskim dečacima da se izvuku iz poplavljene pećine je i Ivan Karadžić.

Izvor: index.hr
Podeli
Tanjug/AP
Tanjug/AP

On je, u razgovoru za BBC, koji je preneo Index.hr, objasnio zbog čega se divi dečacima koji su zarobljeni u pećini.

"Ta deca bila su prisiljena da naprave nešto što nikad u istoriji ni jedno dete nije moralo da uradi. Ni na koji način nije normalno da deca od 11 godina rone u pećini", rekao je Karadžić za BBC.

On je objasnio da dečaci rone u okolnostima koje se smatraju izuzetno opasnim. "Nema apsolutno nikakve vidljivosti, jedino svetlo je ono iz naših lampi", kazao je Karadžić.

"Iz tog razloga bili smo jako uplašeni zbog panike koja može izbiti. Uz to, postoji višestruka opasnost od kvara opreme koju koristimo. Zbog toga smo imali rezervni plan: Što ako prestane da nam radi ovaj deo opreme? Onda ćemo napraviti ovo. Što ako nam otkaže drugi deo opreme? Zamenićemo ga rezervnim. I tako dalje. Ne ide mi u glavu koliko su ta deca kul", ispričao je Karadžić.

"Kad razmišljam o tome da su već dve nedelje u malom prostoru u pećini i da nisu videli svoje majke i očeve... To su neverovatno snažna deca. Da ne poveruješ", rekao je.

Na pitanje kako je reagovao kada je video prvo dete u pećini, Karadžić je odgovorio: "Bio sam jako uplašen jer kad sam video ronioca i dete ispred sebe, a ne možemo videti daleko u tim uslovima, možda 50 metara, još uvek nisam znao je li to žrtva ili živo dete. Bio sam jako, jako uplašen. Nije to bio dobar osećaj. Ali, kad sam video da je dete živo, osećao sam se jako dobro", rekao je Karadžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 464 idi na stranu