Srušena kuća Đure Jakšića / FOTO

Nakon seče borova ispred hotela “Kragujevac” taj grad je ostao bez još jednog prepoznatljivog objekta – kuće Đure Jakšića, piše portal ritamgrada.rs.

Izvor: B92, ritamgrada.rs

Ponedeljak, 09.07.2018.

13:33

Srušena kuća Đure Jakšića / FOTO
screenshot

Nakon višedecenijskog propadanja kuća Đure Jakšića je definitvno doživela svoj kraj – srušena je građevinskim mašinama.

“Kuća u kojoj je Đura Jakšića boravio tokom službovanja u Kragujvcu, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj nije vodio brigu. Dugo je bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga i zbog opasnosti koju predstavlja po prolaznike, pre nešto više od sedam godina je ograđena. Da kuća doživi ovakvu sudbinu verovatno je kumovala i država jer je, svojevremeno, predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, Republičkog zavod obio uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih niti istorijskih vrednosti. Ipak, dobar deo građana Kragujevca imao je i ima drugačije mišljenje, o čemu svedoči i grafit na zidu koji je, do danas, bio na delu fasade“, navodi se.

Kako se dodaje, na ovom mestu trebalo bi da bude izgrađen novi objekat, po uzoru na šumadijske kuće XIX veka, a ranije je saopšteno da su u gradskom budžetu za to namenjena sredstva u iznosu od oko 15 miliona dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: