"Interes je Srbije da bude deo jake i stabilne EU"

Beograd -- Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je da je u interesu Srbije da bude deo jake i stabilne Evropske unije (EU).

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Ona je u intervjuu za sutrašnje izdanje Politike rekla da otvaranje novih poglavlja uvek pokazuje da postoji kontinuirani napredak u pregovorima o članstvu u EU.

"Imajući u vidu sveukupnu atmosferu unutra EU, koja je vrlo napeta, i u nekim segmentima polarizovana, kao i skepticizam pojedinih država članica prema proširenju, za nas je otvaranje poglavlja pozitivna poruka", navela je ministarka.

Ona je ocenila da uvek može više i brže u procesu evropskih integracija, ali brojne okolnosti koje ne zavise od država kandidata utiču na dinamiku procesa proširenja.

"Verujem da je realna mogućnost da tokom austrijskog predsedavanja (u drugoj polovini godine) otvorimo ostala poglavlja za koja smo tehnički spremni: 9 - finansijske usluge, 17 - ekonomska i monetarna unija, i 18 - statistika, a intenzivno radimo na pripremi novih pregovaračkih pozicija", dodala je Joksimovićeva.

Ona je još rekla da Srbija pomaže svima u nevolji, ali da neće biti sabirni centar za migrante. Prema njenim rečima, Srbija će proporcionalno svojim mogućnostima pomoći sprovođenje zajedničkog evropskog rešenja o migrantima.

strana 1 od 470 idi na stranu