Vučić zahvalio predsedniku Liberije povodom Kosova

Predsednik Srbije razgovarao s predsednikom Liberije Žoržom Veom o unapređenju saradnje dve zemlje i zahvalio se stavovima Liberije po pitanju Kosova.

Izvor: B92

Ponedeljak, 25.06.2018.

12:17

Vučić zahvalio predsedniku Liberije povodom Kosova
Tanjug, Dimitrije Goll

Aleksandar Vučić i Vea su razgovarali o unapređenju saradnje Srbije i Liberije, izrazivši opredeljenje za jačanje političke, ekonomske, prosvetne i druge saradnje, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

U saopštenju je navedeno da je predsednik Srbije zahvalio na stavovima Liberije po pitanju Kosova, kao i "na balansiranom pristupu rešavanju problema u regionu Zapadnog Balkana".

"Vea je rekao da se nada da ćemo razgovorima i pregovorima koje vodimo sa Prištinom doći do rešenja i da ćemo umeti i uspeti da sačuvamo mir", dodaje se u saopštenju.

Vučić je najavio posetu srpskog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića glavnom gradu Liberije, Monroviji, ali i da će studenti iz Liberije dolaziti na školovanje u Srbiju, u okviru programa za stipendiranje stranih studenata, navedeno je u saopštenju.

Predsednik Srbije pozvao je Veu da poseti Srbiju, što je liberijski predsednik i nekada jedan od najbojih fudbalera sveta prihvatio.

U saopštenju Predsedništva Srbije se ne spominje kontroverza o odluci Liberije da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Ministar spoljnih poslova Liberije Gbezongar Milton Findli uručio je je u sredu, 20. juna, šefu srpske diplomatije Ivici Dačiću notu kojom Liberija obaveštava Srbiju da je poništila priznanje nezavisnosti Kosova. Dva dana kasnije Findli je za RTS rekao da je povukla priznanje dok se ne završi dijalog.

Na sajtu liberijskog Ministarstva spoljnih poslova u petak je objavljeno da "vlada Liberije želi da pobije izveštaje u nekim medjunarodnim i društvenim medijima o njenom poništavanju diplomatskih odnosa s Kosovom". Dodaje se da je Liberija jedna od prvih zemalja koje su priznale suverenitet Kosova 30. maja 2008. posle proglašenja nezavisnosti i da ostaje privržena zajedničkom saopštenju o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: