EU na mini-samitu; Makron: Ne primamo lekcije od drugih

Brisel -- Lideri EU nastavili su s međusobnim kritikama o rešavanju pitanja prijema migranata uoči početka mini-samita u Briselu.

Izvor: Beta
Podeli
Makron i Konte - Foto: Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert
Makron i Konte - Foto: Tanjug/AP/Geert Vanden Wijngaert

Taj samit je posvećen pronalalaženju "evropskog rešenja" za problem migracija koji potresa Evropu.

Reagujući na nedavne kritike Italije na račun Francuske, predsednik Emanuel Makron izjavio je po dolasku u Brisel da njegova zemlja "ne prima nikakve lekcije od drugih" po pitanju rešavanja pitanja migracija.

"Mi nikada ne zaboravljamo koje su naše vrednosti. To je neprihvatljivo u ovom trenutku", rekao je Makron, prenela je agencija Frans pres.

Problem je nastao oko podela ko bi trebalo da preuzme odgovornost za migrante, koliko dugo bi trebalo zemlje da ih zbrinu i šta može da se učini da bi se pomoglo zemljama Unije koje su najteže pogođene migracijama, poput Italije i Grčke.

Nemačka kancelarka Angela Merkel će nastojati na mini-samitu da s liderima EU postigne dogovor o zajedničkom pristupu prilivu migranata i izbeglica, mada su za sada mali izgledi o dogovoru o kojem će raspravljati na formalnom samitu lidera EU zakazanom 28. i 29. juna. Sama kancelarka Merkel rekla je da ne očekuje postizanje "potpunog dogovora".

Ona je po dolasku u Brisel rekla da na današnjem skupu treba razmotriti "kako jedni drugima pomoći bez očekivanja" odluka svih 28 članica Unije.

Italijanski premijer Đuzepe Konte sa svoje strane je rekao da će na mini-samitu predstaviti svoju strategiju za migracije ne precizirajući detalje, samo je naveo da plan smatra "efikasnim i održivim", prenela je agencija AP.

Španski premijer Pedro Sančes optužio je novu populističku vladu u Italiji da je "anti-evropska" u primeni politike migracije i da gleda jedino svoje nacionalne interese umesto da jača jedinstvo unutar EU.

Sančes je dodao da mnoge zemlje unutar Unije ipak nisu pomogle Italiji koja se suočava s velikim prilivom migranata.

Ideja za današnji sastanak nastala je tokom nedavno održanog francusko-nemačkog samita u Mezebergu.

Na mini-samitu učestvuju Francuska, Nemačka, Italija, Španija, Austrija, Bugarska, Grčka, Malta, Belgija, Holandija, Luksemburg, Danska, Švedska, Finska, Slovenija i Hrvatska. Zemlje Višegradske grupe, Poljska, Mađarska, Češka i Slovačka, odbacile su mogućnost učešća. Budući da je reč o neformalnom skupu, neće biti završne konferencije niti zajedničke izjave.

Svet

strana 1 od 470 idi na stranu