Gardijan: Balkanska politika i tenzije na SP u Rusiji

Fudbaleri albanskog porekla Granit Džaka i Đerdan Šaćiri koji igraju za reprezentaciju Švajcarske izazvali su napetost na utakmici protiv reprezentacije Srbije.

Izvor: B92

Subota, 23.06.2018.

09:33

Gardijan: Balkanska politika i tenzije na SP u Rusiji
Foto: GettyImages

To piše britanski "Gardijan", navodeći da je tenzija nastala kada su švajcarski reprezentativci prilikom proslavljanja golova rukama pokazivali nešto što podseća na nacionalni simbol Albanije - dvoglavog orla.

Džaka i Šaćiri su rizikovali da rasplamsaju političke tenzije na Balkanu proslavljajući pogotke protiv Srbije u Kalinjingradu u Rusiji na utakmici koja je završena pobedom švajcarske reprezentacije 2:1, ističe britanski list.

Tandem albanskog porekla koji je odrastao u Švajcarskoj, preokrenuo je rezultat u petak uveče, nakon što je Srbija u prvom poluvremenu povela golom Aleksandra Mitrovića.

Postigavši golove, Džaka i Šaćiri su ukrstili ruke kako bi izgledale kao dvoglavi orao prikazan na albanskoj nacionalnoj zastavi. Palci predstavljaju glave dva orla, dok prsti izgledaju kao perje, objašnjava se u tekstu.

"Gardijan" navodi da će taj gest verovatno izazvati tenzije među srpskim nacionalistima i etničkim Albancima.

Kako se navodi, Šaćiri je rođen na Kosovu, srpskoj pokrajini koja je proglasila nezavisnost 2008. godine. Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova, a odnosi između njih su napeti. Džakini roditelji su poreklom sa Kosova i imaju albanske korene. NJegov otac bio je u zatvoru u bivšoj Jugoslaviji zbog kampanje za nezavisnost Kosova.

Kada su posle utakmice Šaćirija pitali zbog čega je na taj način proslavio postignut gol protiv Srbije odgovorio je: "To su samo emocije". "Mislim da u fudbalu uvek imate emocije", rekao je. "Možete da vidite šta sam uradio i mislim da je to samo emocija. Veoma sam srećan što sam postigao gol. Ništa više. Mislim da sada ne moramo pričati o ovome", kazao je Šaćiri.

Trener Švajcarske Vladimir Petković je dodao: "Nikada se ne sme mešati politika i fudbal. Jasno je da isplivaju emocije i to se dogodi. Mislim da svi zajedno treba da izbegavamo politiku u fudbalu i trebalo bi da se fokusiramo na ovaj sport kao lepu igru i nešto što spaja ljude".

Tenzija je, kako navodi "Gardijan" počela uoči utakmice jer je Šaćiri nosio kopačke na kojima je, na jednoj bila kosovska zastava, a na drugoj švajcarska..

Mitrović je upitao: "Ako on toliko voli Kosovo i odlučio je da pokazuje zastavu, zašto je odbio priliku da igra za svoj tim?".

Selektor srpske reprezentacije Mladen Krstajić nije želeo da se upliće u kontroverzu, navodi "Gardijan".

"Nemam komentare", rekao je.

"Ja se ne bavim tim stvarima. Ja sam sportski čovek i to je ono što ću ostati. Nemam komentar", zaključio je Krstajić.
Foto: GettyImages
I austrijski mediji su primetili da su “Švajcarci provocirali Srbe”, uz jasno obeležavanje Granita Džake i Đerdana Šaćirija kao glavnih aktera priče.

"Politički napeta utakmica između Srbije i Švajcarske protekla je gotovo mirno, ali je Džaka provocirao. On nije slavio svoj gol samo za Švajcarsku, već i za Kosovo i Albaniju", ističe "Hojte".

List dodaje da je Džaka provocirao srpske naviijače, podsećajući da je on potiče od porodice kosovsih Albanaca koja je izbegla u Švajcarsku.

Takođe se dodaje da je Šaćiri, nakon svog gola, koji je doneo pobedu Švajcarskoj, slavio uz "albanskog orla".

Komentatori austrijske državne televizije ORF kritikovali su ovaj ges , ističući da nije nimalo sportski, i konstatovali da takav način "slavlja" dva igrača švajcarske reprezentacije zasigurno neće izazvati debate samo u Srbiji, već i Švajcarskoj.

Švajcarski Noje rihter cajtung takođe piše o gestikulacijama strelaca golova za selekciju države u koju su njihovi roditelji izbegli iz tadašnje Jugoslavije.

”Dva najtalentovanija igrača ove generacije su odlučili utakmicu u Kaljiningradu, ali se njihov politički osećaj i socijalna odgovornost nisu razvili. Trebalo je da samo da govore o fudbalu večeras, ali su svojim rukama slali simbol koji provocira srpske navijače na stadionu i kraj televizora. To je simbol albanskog dvoglavog orla. Srbija nema dobre odnose ni sa Albanijom, a igrači poreklom sa Kosova to znaju”, navodi se u tekstu.

Podseća se da je u novembru 2014. godine savet igrača švajcarskog nacionalnog tima odlučio da za takve gestove nema mesta, a Valon Behrami je rekao da “neće biti takvih problema”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: