Mirovnjaci odustali od tužbe za traume iz Srebrenice VIDEO

Više od 200 pripadnika holandskih mirovnih snaga zaduženih 1995. da štite civile u Srebrenici odustalo je od krivičnog gonjenja holandske države.

Izvor: B92

Petak, 22.06.2018.

19:18

Mirovnjaci odustali od tužbe za traume iz Srebrenice VIDEO
screenshot

To je saopštio njihov advokat.

Oko 230 holandskih plavih šlemova zatražilo je 2017. od holandske države najmanje 22.000 evra odštete za svakog od njih.

Oni su naveli da i dalje trpe traume i da su marginalizovani u društvu posle masakra 1995. koje je međunarodno pravosuđe okvalifikovalo kao genocid.

Odluka o povlačenju tužbe usledila je posle izjave holandskog ministra odbrane Anka Bijlevelda početkom godine o otvaranju istrage o traumama koji su pretrpeli pripadnici holandskih mirovnih snaga.

"Dovoljno smo uvereni da je naša žalba krenula dobrim putem i zbog toga odustajemo od daljeg gonjenja", rekao je njihov advokat Mikael Ruperti, prenosi holandski list Telegraf (De Telegraaf).

Ruperti je rekao da su njegovi kliijenti prošle godine, kada su podneli žalbu, naveli da trpe "razne posledice u svojim životnim aktivnostima" smatrajući da je Ministarstvo odbrane za to odgovorno.

Ministarstvo još nije saopštilo rezultate najavljene istrage, ali je minstar rekao da je to "važna istraga, koja će doprineti pronalasku rešenja".

Holandsko pravosuđe je 2017. proglasilo holandsku državu delimično krivom za smrt 350 muslimana u BiH tokom masakra u Srebrenici.

Srebrenica je tokom rata u BiH (1992-1995) bila proglašena zaštićenom zonom, a čuvala ju je jedinica holandske vojske u sastavu međunarodnih snaga UN raspoređenih u BiH.

Lako naoružani, holandski vojnici, koji nisu imali podršku iz vazduha i koji su bili pod vatrom, bili su prinuđeni da napuste enklavu prepuštajući je snagama bosanskih Srba koji su odveli i ubili oko 8.000 muslimanskih muškaraca i dečaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: