Danas i sutra sednica POPS

Strazbur -- U Strazburu će danas i sutra biti održana osma sednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Srbije.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Na tim sednicama će se razgovarati o statusu pregovora i odnosima između EU i Srbije, napretku u okviru pregovaračkog poglavlja 23, razvoju odnosa Beograda i Prištine, kao i spoljnim, bezbednosnim i odbrambenim politikama.

Portal Juropian Vestern Balkans navodi da će sednicom predsedavati predsednik delegacije Evropskog parlamenta Eduard Kukan i šef delegacije Skupštine Srbije Vladimir Orlić.

Kako se navodi, tokom dvodnevnih sesija, mišljenja će razmeniti zamenica ministra spoljnih poslova Bugarske Emilija Kraleva, Đenoveva Ruiz Kalavera iz Generalnog direktorata za politiku susedstva i pregovore o proširenju u ime Evropske Komisije, državna sekretarka Ministarstva za evropske integracije Srbije Anja Rović, Eduard Auer, šef Odseka za zapadni Balkan u ime Evropske službe za spoljne poslove.

POSP je osnovan 2013. godine sa ciljem razmatranja odnosa između Srbije i Evropske unije i svih važnih političkih i ekonomskih pitanja u procesu evropskih integracija Srbije.

Odbor se sastoji od jednakog broja članova Narodne skupštine Srbije i Evropskog parlamenta a sastaje se najmanje dva puta godišnje, jednom u Beogradu i jednom u Strazburu.

Na kraju svake sednice, Odbor usvaja Deklaraciju i preporuke koje se zatim prosleđuju Savetu za stabilizaciju i pridruživanje, kao i institucijama Srbije i Evropske unije.

Evropska unija

strana 1 od 22 idi na stranu