Predsednik i dalje ne prihvata rešenje

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov je saopštio da ostaje pri stavu da ne prihvata rešenje spora oko imena za opštu upotrebu, ili "erga omnes".

Izvor: B92

Četvrtak, 31.05.2018.

17:37

Predsednik i dalje ne prihvata rešenje
Getty Images

On je to rekao posle razgovora sa šefom diplomatije Nikolom Dimitrovom, koji ga je obavestio o procesu pregovora o novom imenu Makedonije.

Ivanov smatra da međunarodni sporazum treba da bude u skladu sa Ustavom, umesto da predviđa njegovu izmenu.

"Ceo proces podseća na lični sporazum između premijera Zaeva i premijera Ciprasa, koji nije pružio nacionalni konsenzus u Republici Makedoniji. Moj stav je da ja ne prihvatam rešenje spora oko imena za opštu upotrebu, ili erga omnes", rekao je predsednik, saopštio je njegov kabinet.

Navodi se i da Dimitrov Ivanovu nije predao nikakav pisani dokument o pregovorima, već da ga je o svemu obavestio usmeno.

Premijer Zoran Zaev je, pak, danas ponovo izrazio optimizam da je rešenje pitanja imena veoma blizu, a time i datum pregovora sa EU.

"Uveren sam da smo na putu ka mogućem rešenju. Šanse su ogromne da bi dobili datum sa rešavanjem spora koji traje 27 godina. Do 20. juna ćemo pokušati pronaći rešenje", rekao je Zaev u parlamentu, preneli su makedonski mediji.

Zaev nije odgovorio da li će formula erga omnes i drugi predlozi biti prihvaćeni kao što je slučaj sa "Ilindenskom Makedonijom".

Iako je makedonska strana ovo saopštila kao rešenje koje su usaglasile obe strane, Atina ga je u poslednjem trenutku odbila kao neprihvatljivo.

Predsedništvo vladajuće SDSM ovlastilo je sinoć Zaeva da može da odlučuje u ime te stranke o pronalasku rešenja za novo ime Makedonije.

Opozicija, međutim, smatra da je Zaev u pregovorima prešao "crvene linije" i izdao nacionalne interese Makedonije.

Ministar Dimitrov je, nakon razgovra sa predsednikom Ivanovim, izjavio da je pitanje imena veoma važno je otežava budućnost države i građana, već dugi niz godina.

"Ako nađemo način za zatvaranje ovog problema očuvanjem identiteta i dostojanstva, svi ćemo biti zajedno na jednoj strani istorije", rekao je Dimitrov.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: