"Primetila sam čaure, pokazala sam policajcu, a on..."

Prva saradnica Olivera Ivanovića Ksenija Božović istakla je da je ubijenog lider GI SDP bio praćen i da se ceo proces istrage razvodnjava.

Izvor: B92

Sreda, 23.05.2018.

10:06

Ona je, u emisiji "Slobodno srpski" Budimira Ničića, kako prenosi portal KoSSev, istakla da je dva puta davala izjavu u vezi sa ubistvom, dok je iz tužilaštva u Beogradu, koje takođe vodi istragu, stigao samo jedan, nezvaničan poziv.

Navela je da izjavu nije dala jer je poziv stigao uz kratkom roku, a drugi put nije pozvana da to učinu, te je okarakterisala Ivanovićevo ubistvo kao “sistematski organizovano višemesečno političko profesionalno ubistvo“, uz potvrdu da je bio praćen.

Božovićeva je rekla i da je dobila odgovor da kamere na kući gde se nalaze prostorije GI SDP, a na čijem ulazu je ubijen Ivanović nisu radile od 4. januara do deset minuta po ubistvu Ivanovića.

“To su mi takođe potvrdili i pojedini predstavnici međunarodnih organizacija. Međutim, ja nisam videla te kamere. Ali s obzirom na to da znam ličnost Olivera Ivanovića i da smo znali da ima različite pretnje, on ne bi dozvolio zbog svih nas da ne rade, a posebno da ne rade 12 dana. Sada apelujem da nam se vrati taj risiver. Četiri meseca je prošlo, ako su imali šta da vide, pošto kažu da nema ničega, neka nam vrate, da pokušamo mi da vidimo šta možemo da uradimo. Ali, da je logično nije, i moja je tvrdnja da ne mogu da verujem u tako nešto", objasnila je Božovićeva.

Božovićeva je još jednom ispričala i kako je prva došla na mesto nesreće, te da je ispred kancelarija stranke zatekla policajca koji joj je rekao da je Ivanović doživeo srčani udar.

Navela je i da je primetila čaure, da mu ih je pokazala, ali i da je odgovor policajca bio "ko zna od kada su tu", a da je potom mobilnim telefonom "nekoga pozvao".

"Istražna jedinica došla je tek 20 minuta nakon ubistva," objasnila je Božović i ponovila da je mesto ubistva bilo neobeleženo sve do njihovog dolaska.

Ona kaže i da se danas ništa više ne zna nego što se znalo na dan kada je Ivanović ubijen, te da je stekla utisak da je razlog za prebacivanje predmeta u Specijalno tužilaštvo u Prištini "curenje informacija":

"Možete li da zamislite da na primer pojedini građani u Mitrovici znaju ko je šta rekao od nas u Osnovnom sudu, tako da je moj utisak da je prebacivanje tog procesa u Specijalno tužilaštvo upravo zbog tih stvari koje su se dešavale u Mitrovici“, rekla je Božovićeva.

Istakla je i da je Ivanović praćen od kada je izašao iz zatvora i da je on toga bio svestan.

"Oliver Ivanović je bio javno praćen. Kad je trebalo da posle izlaska iz zatvora ima sastanak sa generalom KFOR-a, video je ljude koji su ga pratili. A sada čak imamo informaciju da su ti isti ljudi koji su ga pratili bili ispred naših kancelarija i Oliver je znao da je praćen, ali je Oliver bio neustrašiv čovek. Kada smo pričali o tome, on je obično govorio da su to neka deca koju su tu poslali da gledaju i da prate“, navela je Božovićeva.

Na pitanje da li govori o susretu sa oficirom KFOR-a i informaciji koju je TV Most objavila pod naslovom „Da li Ivanović sa KFOR-om i Prištinom dogovara okupaciju Severa KiM?“, Božovićeva je odgovorila:

"Da, upravo tako. Upravo to što je Televizija Most objavila, da Oliver Ivanović 'prodaje' Sever...Video je njih Oliver, međutim, kažem, on je bio neustrašiv čovek, nije dao značaj tome, jer je mislio da njemu to nikad ne može da se desi."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: