"20 žena ubijeno ove godine, ostavka ministarke"

Potpredsednica DS Tamara Tripić izjavila, povodom Dana sećanja na žene ubijene u partnerskom nasilju, da je ove godine 20 žena nasilno ubijeno.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 18.05.2018.

10:24

Ilustracija: Thinkstock

Prema njenim rečima, institucije ne rade svoj posao na prevenciji nasilja i zaštiti žrtava. Tripićeva je ocenila da sramna izjava ministarke pravde Srbije Nele Kuburović da je Zakon o sprečavanju nasilja ispunio svoj osnovni cilj, a to je "multisektorska saradnja" i da ona treba da podnese ostavku.

Tripićeva je podsetila da svrha Zakona nije da institucije vežbaju kako da međusobno saradjuju, već da zaštite žrtve od najstrašnijih brutalnosti kojima su izložene.

"Žrtve nasilja moraju da učestvuju u izradi individualnih planova zaštite i podrške. Institucije moraju da reaguju na svaku prijavu, ali osnovni preduslov toga je da se poveća broj nadležnih policijskih službenika i da se obuče službenici osnovnih javnih tužilaštava i centara za socijalni rad", rekla je Tamara Tripić.

Ona je navela da državne insitutcije moraju da preuzmu odgovornost i za činjenje ali i za nečinjenje, za propuste, za ignorisanje očiglednih rizika po žrtvu.

Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja, a statistika pokazuje da je od početka godine u našoj zemlji stradalo 18 žena u okviru porodice ili domaćinstva.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da podržava delovanje centara za socijalni rad, koji kontinuirano rade na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici i koji su samo u 2017. pružili podršku za 16.499 lica sa iskustvom nasilja i izrekli 5.253 mera zaštite od nasilja u porodici.

Kako navode u Ministarstvu, postupci koji se primenjuju na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a koji je počeo da se primenjuje od juna prošle godine, dominantno se tiču fizičkog, a u manjem obimu psihičkog i seksualnog nasilja.

Primeri intervencija u situacijama ekonomskog nasilja su retki, kažu u Ministarstvu, ali koreni diskriminacije, koji vode u nasilje i primenu nasilja, leže u ekonomskoj sferi, u okviru podele moći u porodici, postavljenim nejednakim ulogama u raspodeli stečenih sredstava...

Kako bi se ojačao položaj žena, Ministarstvo je u poslednjih nekoliko godina dodeljivalo sredstva na osnovu konkursa za projekte ekonomskog osnaživanja žena u domenu organske proizvodnje, modernih tehnologija i zanatstva.

Takođe, Nacionalna služba za zapošlavanje redovno izdvaja sredstva i subvencije namenjene podršci i pokretanju proizvodnje za žene sa iskustvom nasilja u porodici i za ta se sredstva može konkuristati u filijalama Službe.

Međutim, u Ministarstvu ističu da se pitanje ekonomskog nasilja mora rešavati na mnogo efikasniji način, te da su potrebne presude, prve kazne i jasno stavljanje do znanja da ekonomska dominacija u porodici nije ništa drugo nego obična diskriminacija i povreda ljudskih prava. "Zato se u narednom periodu sa opravdanim razlogom može očekivati pojačano angažovanje organa Srbije na suzbijanju ekonomskog nasilja ne zaboravljajući, pri tom, postojeće žrtve i čineći sve da one budu dostojanstveno zbrinute i ponovo uključene u sve tokove društva", poručuju iz Ministarstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: