"Bilbordi u Budvi atak na državu, znaćemo da odgovorimo"

Podgorica -- Premijer Crne Gore Duško Marković osudio je postavljanje bilborda u Budvi “falsifikovanje istorije” i “atak na državu”.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

“To je falsifikovanje istorije. Znaćemo da odgovorimo na taj atak na državu. Za sada svojim stavom, a kasnije možda i podnošenjem prijave”, rekao je Marković novinarima u Podgorici.

Pročitajte još:

Ministarstvo kulture Crne Gore saopštilo je da zbog bilborda, koje je postavila opoziciona vlast u Budvi, mogu biti podnete krivične prijave.

"Najsvežijom propagandom na području Budve, pre svega, šalju se poruke koje nemaju bilo kakvo utemeljenje u istorisjkoj faktografiji. Nesumnjivo je da se kroz pokušaj falsifikovanja istorije pokušava isprovocirati građanski koncept Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je poručilo da je "obmanjivanje putem oglašavanja" krivično delo, zbog čega će u slučaju da nadležni lokalni organi ne preduzmu ništa, ono pokrenuti utvrđivanje odgovornosti.

"Svi istorijski izvori nedvosmisleno ukazuju da je 'oslobađanje Budve', zapravo predstavljalo čin povlačenja austrougarske vojske sa Crnogorskog primorja, u čemu nije učestvovala armija nijedne druge države", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da su "srpske trupe ušle u Budvu tek po povlačenju austrougarskih", te da nije moguće govoriti o oslobađanju u bilo kojoj formi.

S druge strane, opoziciona Nova srpska demokratija i Demokratski front (DF) "najoštrije" su osudili saopštenje Ministarstva kulture, zbog "bestidnog korišćenja falsifikata i izvrtanja činjenica", ocenivši da se Vlada "stidi predaka koji su 1918. godine oslobodili prostor Crne Gore i Boke Kotorske".

"Nezabeleženo je da se Vlada jedne države protivi obeležavanju datuma koji slave oslobođenje od okupatora", naveo je DF.

strana 1 od 116 idi na stranu