Kraj "rata" – Ćirić "priznao grehe" prema Perišiću

Višegodišnji sukob bivšeg gradonačelnika Niša Zorana Perišića i pisca Zorana Ćirića okončan je “rukovanjem i lepim rečima“, pišu Južne vesti.

Izvor: Južne vesti
Podeli
screenshot
screenshot

Perišić je najpre dobio sudski spor protiv Ćirića, potom podneo i privatnu tužbu, a sukob je rešen “javnom medijacijom“.

Iako je tokom četvorogodišnjeg procesa Ćirić tvrdio da su preteće poruke zapravo "umetnički performans", sada se izvinio za to, a svoj postupak je nazvao "idiotskim".

“Jedino prema kome sam bio grešan jeste zapravo Zoran Perišić. Dakle, sada mi se pruža prilika da se ovako javno, pred medijima, srpskom i niškom javnošću, izvinim gospodinu Perišiću što sam ga svojim nepromišljenim, apsolutno idiotskim činom doveo u jednu ekstremno neugodnu, neprijatnu i uznemirujuću situaciju“, kaže Ćirić.

Čuveni niški pisac, za preteće poruke koje je 2013. upućivao na račun tadašnjeg gradonačelnika Perišića, krivi medije, lokalne politikante, ali i sopstvenu neuračunljivost jer je “umetnik koji ne želi da živi u realnosti”.

“Jedva da i 10% vremena i dan danas provodim u nekakvoj realnosti i znate, čitav tim psihijatara me leči i na nekim sam lekovima, jer ja ne želim ni tih 10% više da provodim u toj kaozvanoj realnosti zato što odavno ne mogu da podnesem tu stvarnost“, rekao je Ćirić.

On se zapitao i “sa kakvim to ljudima živi” kada mu čestitaju na onome što je učinio Perišiću i dodao je da se zbog svega učinjenog oseća odvratno.

Ćirić je dodao da će Perišič možda ponovo biti gradonačelnik Niša ili čak ministar zdravlja, jer je "moćan čovek", ali, kako kaže, svoju moć nikada nije koristio protiv njega.

Bivši gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je da je Ćirić bio žrtva političkih manipulanata i medija, sa ciljem da oslabe njegovu političku moć.

“To što će gospodin Ćirić, jedan od zaista najboljih umetnika koje je Niš ikada imao, biti uvučen u jedan svet njemu nepoznat i nepotreban, to nije bilo bitno. Mi smo više puta nakon toga pili kafu, ne viđa se više s tim ljudima, niti se oni njemu javljaju, verovatno im više nije ni interesantan ni bitan, ali i to je deo svakodnevice okruženja kome pripadamo“, rekao je Perišić.

Nakon obraćanjima medijima, pisac i bivši gradonačelnik su rukovanjem zapečatili neprijateljstvo.

Ćirić je optužen da je decembra 2013. godine Miletu Iliću, Draganu Čorbiću, Igoru Novakoviću i Banetu Jovanoviću slao SMS poruke u kojima je Perišića nazivao “punjenom pticom” i “samozvanim gradonačelnikom” koji će biti “živ raskomadan” i “da će mu zatrti seme”.

On je na saslušanju potvrdio da je poslao poruke, ali da to nije učinio kako bi nekome pretio, već da se radi o umetničkom performansu, odnosno umetničkoj metodi koja se zove “redimejd”.

Zoran Perišić se pridružio krivičnom gonjenju jer, kako je rekao, nije uplašen za sebe, ali jeste za bezbednost svoje porodice.

Inače su tokom suđenja svedoci koje je predložilo tužilaštvo zapravo branili Ćirića, tvdeći da Perišić nije bio uplašen i da je čak hteo i da se fizički razračuna sa Ćirićem.

Naposletku, Ćirić je platio kaznu od 100.000 dinara, a pretila mu je i zaplena stana.

Društvo

strana 1 od 148 idi na stranu