"Pukla tikva" – bivša Tilersonova kompanija beži od Rusije

Američka kompanija Ekson mobajl saopštila je da se povlači iz poslova sa ruskim energetskim gigantom Rosnjeftom zbog američkih i evropskih sankcija Rusiji.

Izvor: B92, Beta

Četvrtak, 01.03.2018.

18:02

Getty images

Ekson mobajl potpisao je 2011. ugovor sa Rosnjeftom, najvećom naftnom kompanijom u Rusiji, o bušenju na nepristupačnom terenu, poput ruskih arktičkih voda. Radi se o kombinaciji tehnologije američke kompanije i pristupa terenu Rosnjefta.

Pročitajte još: Trampov čovek za “dil” – tajkun sa Putinovim Ordenom

Sporazum se našao pod pritiskom nakon što su SAD 2014. godine uvele sankcije Rusiji zbog aneksije Krima. Sankcije nisu ugrozile postojeće sporazume u energetskom sektoru, ali su zabranile poslove sa direktorom Rosnjefta Igorom Sečinom, uticajnim ruskim oligarhom, navodi AP.

To je stvorilo niz prepreka za partnerstvo. Ministarstvo finansija SAD prošle godine je kaznilo Ekson mobajl sa dva miliona dolara zbog potpisivanja novih ugovora sa Sečinom u 2014. Ekson mobajl je tužio američku vladu u pokušaju da izbegne plaćanje kazne.

Sporazum je izazvao dodatne kritike zato što je aktuelni državni sekretar SAD Reks Tilerson bio na čelu Ekson mobajla koji je pogodio ugovor i navodno je imao dobre veze sa Sečinom.

Tilerson je naveo da će sankcije ostati na snazi sve dok Rusija ne promeni kurs i ne vrati Krim Ukrajini, navodi AP, i dodaje da sklapanje ugovora pod njegovim nadzorom otvara pitanje o njegovom kredibilitetu za sprovođenje sankcija.

Situacija je eskalirala prošle godine pošto su SAD proširile sankcije protiv Rusije zbog navodnog ruskog mešanja u američke predsedničke izbore.

U saopštenju Ekson mobajla navodi se da je ta kompanija donela odluku o okončanju partnerstva sa Rosnjeftom krajem 2017. Dodaje se da će kompanija formalno inicirati povlačenje u 2018, kao i da će to koštati oko 200 miliona evra.

Rosnjeft još nije komentarisao ove navode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: