Ništa od glasanja, sve oči su uprte u Moskvu

Njujork -- Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je odložio sednicu na kojoj bi moglo da se glasa o rezoluciji kojom se zahteva primirje u Siriji, javlja Rojters.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Kako navodi britanska agencija, pozivajući se na diplomate, sednica Saveta bezbednosti UN trebalo bi da održana danas u podne po njujorškom vremenu.

Savet bezbednosti UN prethodno je za petak zakazao glasanje o rezoluciji kojom se zahteva 30 dana primirja širom Sirije kako bi se dostavila humanitarna pomoć milionima ljudi i evakuisali teško bolesni i ranjeni.

U kuvajtskoj misiji u UN, koja ovog meseca predsedava Savetu bezbednosti, potvrđeno je da je glasanje odloženo, prenosi Rojters.

U međuvremenu objavljeno je da je novi talas bombi zasuo sirijski region Guta, uporište pobunjenika, koji istovremeno gađaju bolnicu u prestonici Damasku.

Broj civilnih žrtava i naneta šteta predstavljaju jedan od najgorih slučajeva u Siriji od kako je vlada u velikim sukobima 2016. zauzela delove sirijske provincije Alep, koja je bila pod kontrolom pobunjenika.

Kako britanska agencija navodi, sve oči su uprte u Moskvu i glavno pitanje je da li će Rusija, saveznica sirijskog predsednika Bašara al Asada koja ima pravo veta u Savetu bezbednosti UN, podržati rezoluciju.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je Rusija spremna da se usaglasi sa rezolucijom Saveta bezbednosti UN o Siriji, ali da joj je potrebna garancija o prekidu vatre.

Lideri Francuske i Nemačke su u pismu ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zatražili njegovu podršku rezoluciji o hitnom prekidu vatre u Siriji, saopštio je neimenovani izvor iz Jelisejske palate.

Ruski ambasador u UN, Vasili Nebenzja, na čiji zahtev je sazvana sednica, uložio je amandmane na rezoluciju u poslednjem trenutku, navodeći da predložena rezolucija "jednostavno nije realna".

On je takođe optužio svetske medije za masovnu kampanju dezinformisanja koja ignoriše, kako je rekao, da su se na hiljade boraca, uključujući ekstremiste Al Kaide, sklonili u istočnu Gutu odakle napadaju prestonicu.

Članovi Saveta bezbednosti su saopštili da moraju da razmotre ruske predloge.

Da bi rezolucija bila usvojena, potrebno je da dobije devet glasova za i da na nju ne stave veto stalne članice Saveta bezbednosti UN - Rusija, Kina, SAD, Britanija i Francuska.

Svet

strana 1 od 467 idi na stranu