Vežba NATO o vanrednim situacijama u oktobru u Srbiji

Beograd -- Vežba pod okriljem NATO-a održaće se u oktobru u Srbiji, piše "Politika" pozivajući se na informacije iz MUP-a.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Vežba pod okriljem Evroatlantskog koordinacionog centra za vanredne situacije, specijalizovanog dela Alijanse za reagovanje u slučaju prirodnih katastrofa i tehnoloških incidenata biće održana u oktobru.

Vežba pod nazivom "Srbija 2018", poput sličnih izvedenih u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, održaće se na području Mladenovca i Aranđelovca od 8. do 11. oktobra, a suorganizator vežbe je Sektor za vanredne situacije MUP-a.

Kako kažu u tom sektoru, u toku je priprema organizacije vežbe, a koliko će država u njoj učestvovati znaće se kada budu održane planske konferencije.

Predstojeća međunarodna vežba upravljanja posledicama vanrednih situacija "Srbija 2018" je civilna vežba koja pruža šansu za uvežbavanje međunarodne saradnje i jačanje sposobnosti timova iz različitih država da zajedno provežbaju širok dijapazon operacija uklanjanja posledica vanrednih situacija, ističu u MUP-u.

Svoje umeće pred kolegama iz više država pokazaće pripadnici timova za spasavanje iz ruševina, detekciju i dekontaminaciju radiološko-hemijsko-bioloških materija, spasavanje na vodi, kao i medicinske ekipe.

Osim predstavnika Sektora za vanredne situacije očekuje se i prisustvo predstavnika međunarodnih institucija i organizacija kao i predstavnika drugih ministarstava i organizacija Srbije, kažu nadležni u MUP-u za "Politiku".

U Ministarstvu odbrane za taj list kažu da Vojska Srbije za sada nije pozvana da učestvuje na vežbi, ali da imajući u vidu da će biti uvežbavani i zadaci iz okvira treće misije VS - pomoć civilnom stanovništvu, moguće je naknadno uključivanje vojske.

Tokom ove godine Vojska Srbije u svojstvu posmatrača učestvovaće na dve vežbe koje se održavaju u organizaciji NATO-a, a vojnici iz Srbije biće angažovani na još deset vežbi koje organizuju, ili na kojima učestvuju, zemlje članice ovog bezbednosnog saveza, ali ne i sama Alijansa, napominje list.

"Želim da nastavimo jačanje partnerstva NATO i Srbije. NATO može da pruži stručnost i savete u svim oblastima koje Srbija odabere. Kasnije ove godine Srbija će prvi put biti domaćin važnoj evroatlanskoj vežbi za civilna vanredna stanja", rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u nedavnom intevjuu za "Politiku".

Politika

strana 1 od 276 idi na stranu