Mediji: Vučić i Bozanić sedeli kod portreta Stepinca FOTO

Predsednik Aleksandar Vučić sastao se u Zagrebu sa kardinalom Josipom Bozanićem, a hrvatski mediji ističu da je Bozanić sedeo ispred portreta Alojzija Stepinca.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.02.2018.

23:27

Mediji: Vučić i Bozanić sedeli kod portreta Stepinca FOTO
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll

"Zanimljivo, tik iznad stola za kojim su sedeli visio je portret Alojzija Stepinca”, piše zagrebački "Indeks".

Osim toga, “Jutarnji” ističe da je Bozanić “srpskog predsednika primio u nekadašnjoj Stepinčevoj radnoj sobi”, kao i da su Vučić i Bozanić sedeli za stolom “ispod velikog Stepinčevog portreta”.

Na fotografijama sa sastanka koju je objavila državna agencija Tanjug ne vidi se ceo portret Stepinca ispred kojeg Bozanić sedi, već samo njegov donji deo, ali se on vidi u fotografijama objavljenim u hrvatskim medijima.

U poseti nadbiskupu Zagrebačke nadbiskupije kardinalu Bozaniću sa Vučićem je bila i hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović.
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Podsećamo, kanonizacija Stepinca jedna je od glavnih tema razmirica između Srbije i Hrvatske – katolička crkva u Hrvatskoj Stepinca smatra svetim, dok je stav Srbije da je on podržavao NDH tokom Drugog svetskom rata.

Međutim, ni u saopštenju kabineta predsednika Srbije, kao ni u saopštenju Zagrebačke nadbiskupije ne pominje se da li je tema razgovora bila i Stepinčeva kanonizacija.

Vučić je nešto ranije prilikom zajedničke konferencije za medije posle sastanka sa Kolindom Grabar Kitarović rekao da je će o tome biti razgovora.

“Pitanje kardinala Stepinca, kao i logora Jasenovac strahovito je bolno za čitav srpski narod. Na susret s kardinalom Bozanićem idem u dobroj veri s dobrom namerom da uspostavimo bolje odnose. Kardinal Bozanić može doprineti boljem odnosima s pravoslavcima u Hrvatskoj”, rekao je tada Vučić, ističući da su srpski i hrvatski stav o Stepincu “potpuno drugačiji”.
Foto: Tanjug / Dimitrije Goll
U saopštenju Zagrebačke nadbiskupije ističe se da je sastanak trajao 40 minuta.

“U dužem, četrdesetominutnom, otvorenom razgovoru razmotrena su pitanja koja se tiču odnosa vernika katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, kako u Hrvatskoj tako i u Srbiji. Isto tako, data je podrška da se dogovorom rešavaju otvorena pitanja između Republike Hrvatske i Republike Srbije kako bi se što više učvršćivali dobrosusedski odnosi i stabilan mir među dvema državama”, navodi se u saopštenju.

Iz kabineta predsednika Srbije saopšteno je da je Bozanić prilikom sastanka pozdravio "hrabar iskorak" dvoje predsednika u poboljšаnju srpsko-hrvаtskih odnosа.

Osim toga, u saopštenju se ističe da je Vučić prilikom sastanka rekao da je kаtoličkа crkvа u Hrvаtskoj može mnogo dа pomogne u zbližаvаnju dvа nаrodа i dve zemlje, kao i dа se nаdа dа će se u budućnosti više govoriti o onome što nаs spаjа, а ne o onome što nаs rаzdvаjа.

Kаrdinаl Bozаnić je rekаo dа su odnosi Srbije i Hrvаtske ključni zа ovаj deo Evrope i dа podržаvа svаku vrstu dijаlogа koji te odnose može dа poboljšа, dodaje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: