Sećanje na Srđana: "Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost"

Na današnji dan pre 25 godina u Trebinju je brutalno pretučen Srđan Aleksić, koji je ostao simbol užasa rata koji se vodio na prostorima bivše Jugoslavije.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.01.2018.

14:20

Sećanje na Srđana:

Tog dana 1993. godine grupa pripadnika Vojske Republike Srpske je legitimisala osobe na trebinjskoj pijaci, a pošto su ustanovili da je među njima Alen Glavović, Bošnjak koji je bio vojno sposoban, počeli su da ga maltretiraju i tuku.

Glavović je prodavao švercovane pantalone na tezgi koja je bila u vlasništvu Aleksića, koji se umešao u sukob, želeći da se situacija smiri, ali razularenim “Srbima“ nije mogao da se suprotstavi – brutalno su ga pretukli kundacima pušaka.

Od zadobijenih povreda Srđan je pao u komu iz koje se nije probudio, a smrt je proglašena šest dana kasnije.

“Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost“, napisao je u čitulji Srđanov otac Rade.

Jedan od vojnika koji su pretukli Aleksića je poginuo tokom rata, a ostali su osuđeni na po 28 meseci zatvora.

Srđan je umro u 27. godini, u gradu u kom je rođen. Amaterski se bavio glumom, za šta je bio i nagrađivan, bavio se plivanjem, a u ratu je bio pripadnik Vojske Republike Srpske.

Srđanov otac ostao je da živi u Trebinju, dok se Glavović odselio u Švedsku.

“Oženio se, ima dvoje dece. Svakog me leta obiđe kada dođe u Trebinje. Prvo ode na Srđanov grob s velikom ikebanom. Eto, ne mogu mu se ni prezimena setiti. Nama, Trebinjcima, onoj staroj trebinjskoj raji, prezimena nisu značila ništa. Zvali smo se po nadimcima, prepoznavali po dobroti i u takvo Trebinje i danas verujem”, rekao je Rade Aleksić u jednom od intervjua.

Srđan Aleksić je posthumno dobio Povelju Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

“Srđan je svojim delom pokazao da se čovek može biti i ostati i u teškim vremenima”, navedeno je tada u obrazloženju.

Osim toga, nekoliko gradova u regionu je odlučilo da mu oda počast. Jedna beogradska ulica nosi njegovo ime, kao i prolaz u Zmaj Jovinoj ulici u Novom Sadu. U centru Pančeva takođe ima prolaz Srđana Aleksića i spomen-ploča u njegovu čast. Tuzla ima ulicu nazvanu po Srđanu, kao i Sarajevo, a u Trebinju se Sportski tereni zovu njegovim imenom.

Takođe, režiser Srdan Golubović snimio je film “Krugovi” inspirisan ovim događajem, a RTS 2007. dokumentarni film “Srđo”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: