"Snažno protiv revizije i povratka države u medije"

Beograd -- Asocijacija medija saopštila je da neće vratiti svog predstavnika u Radnu grupu za izradu Medijske strategije.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Kako navode, Ministarstvo kulture "uprkos dogovoru sa novinarskim i medijskim udruženjima, nije izmenilo odluku o formiranju Grupe na način koji bi omogućio suštinski doprinos i uticaj medijske zajednice na izradu tog dokumenta".

Upravni odbor Asocijacije medija naveo je da je u pozivu tom udruženju i Medijskoj koaliciji da vrate svoje predstavnike u Radnu grupu, Ministarstvo kulture 11. januara konkretno prihvatilo jedino zahtev da u njenom sastavu bude i jedan predstavnik civilnog sektora, dok se o ostalim njihovim zahtevima izjasnilo samo načelno, što kako se navodi, "nije dovoljna garancija da bi oni zaista bili i prihvaćeni".

"Povratak predstavnika Asocijacije medija u Radnu grupu dodatno je obesmišljen i izjavama resornog ministra da je radna verzija već 90 odsto gotova i da će kompletno biti završena do kraja januara", piše u saopštenju.

Asocijacija medija povukla je 17. oktobra svoju predstavnicu iz Radne grupe navodeći da je posle formiranja Grupe, "nastupilo više okolnosti koje su dodatno ugrozile njen kredibilitet i legitimitet" kao i da je od početka celog procesa imala primedbe na metodologiju, ovlašćenja članova i postavljene rokove.

"Upravni odbor se snažno protivi reviziji medijske reforme i povratku države u medijsko vlasništvo i ocenjuje da istupanjem iz Radne grupe predstavnika UNS, Asocijacije medija i Medijske koalicije, dalji rad na Medijskoj strategiji sa preostalim članovima nema legitimitet neophodan za usvajanje takve regulative koja bi doprinela napretku medijske scene Srbije", piše u saopštenju.

Asocijacija medija je upozorila da neće prihvatiti ni jednu verziju Medijske strategije u čijoj izradi nije učestvovao njen predstavnik, zajedno sa predstavnicima drugih najuticajnijih novinarskih i medijskih udruženja, i ponovo pozvala resornog ministra Vladan Vukosavljevića da preispita dosadašnji rad na tom dokumentu.

Iz Radne grupe za izradu Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji do 2023. godine, u oktobru su istupili predstavnici Asocijacije medija Dalila Ljubičić, Udruženja novinara Srbije Ljiljana Smajlović i Koalicije novinarskih i medijskih udruženja (Nezavisno udruženje novinara Srbije - NUNS, NDNV, Asocijacija nezavisnih elektronskih medija, Lokal pres i Asocijacija onlajn medija) Nedim Sejdinović, a poslednji je to učinio nezavisni ekspert Dejan Nikolić.

Društvo

strana 1 od 152 idi na stranu