Ministar tvrdi: Europol počeo da sarađuje s Kosovom

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Fljamur Sefaj dobio zvanično obaveštenje da je Europol odlučio da počne saradnju sa Kosovom, saopštilo je ministasrtvo.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 15.12.2017.

12:50

Ministar tvrdi: Europol počeo da sarađuje s Kosovom

Sefaj se sastao sa zamenikom direktora EU-a za bezbednost Olivierom Onidijem, koji mu je preneo da je Europol na sastanku Upravnog odbora odlučio da Kosovo "treba da bude na listi prioriteta" zemalja članica te organizacije, te da će Europol sa Kosovom zaključiti radni sporazum.

Potvrda je nešto kasnije stigla i iz Kancelarije Evropske unije na KiM, koja je saopštila da je u Prištini održan dvodnevni sastanak zvaničnika EU sa predstavnicima kosovskih vlasti na kojem je konstataovano da je "Kosovo postalo puno prioritetni partner Europol-a, s ciljem daljeg jačanja strateške saradnje sa EU".

U opciji "istorijat" na sajtu Kancelarije EU na KiM se navodi da je "od 13. decembra 2017. godine, Kosovo u potpunosti ukljuceno na evro spisak prioritetnih partnera za stratešku saradnju".

Nema, međutim, informacija kada će taj sporazum i da bude zaključen.

Na sastanku, na kojem su prisustvovali i šefica Kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova i generalni direktor Kosovske policije Špend Madžuni, razgovaralo se i o sprovođenju strategije u borbi protiv "svih formi terorizma i nasilnog ekstremizma".

Predstavljeni su i rezultati Kosovske policije u "prevenciji i borbi protiv nasilnog ekstremizma koji vodi do terorizma", dodaje se.

Kosovo aktivno lobira za učlanjene u Interpol i Europol gotovo tri godine. Sa tim organizacijama saraduje preko Unmika, predstavnika EU i Euleksa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: