"Rat" SAD i Rusije – šta se desilo na sirijskom nebu?

Na sirijskom nebu je došlo do incidenta između američkih i ruskih aviona, a iz Vašingtona i Moskve stižu različite interpretacije događaja.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Incident se, prema navodima neimenovanog izvora agencije Rojters, dogodio u takozvanoj zoni bez konflikta u vazdušnom prostoru.

Navedeno je da je američki borbeni avion F-22 u sredu je u znak upozorenja ispalio projektile, pošto su dva ruska aviona Su-25 ušla u tu zonu.

Prema rečima, u incident, koji se dogodio istočno od reke Eufrat, su bila uključena dva američka aviona F-22 i ruski avioni, koji su napustili područje nakon što su ispaljeni projektili upozorenja.

Zatim se oglasilo i rusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje je navelo da je u incidentu učestvovao i jedan avion tipa Su-35.

Kako se navodi, ta letelica je “najurila" američkog lovca F-22, koji je ispaljivao infracrvene mamce i time ometao ruske avione za blisku podršku humanitarnog konvoja.

"Dva Su-25 aviona su 13. decembra bila u pratnji humanitarnog konvoja, nedaleko od grada Majadin (na zapadnoj obali Eufrata). Sa istočne obale približio se američki lovac F-22. Ispaljivanjem IC mamaca, F-22 je smetao ruskim avionima. Ruski lovac Su-35 , koji je leteo na visini od 10.000 metara, brzo je presreo američki avion, nakon čega je F-22 napustio područje", navodi se u saopštenju MSP, prenosi Rojters.

Svet

strana 1 od 526 idi na stranu