"Skandalozna svađa ministara oko mera porodične politike"

Predsednik Dveri Boško Obradović izjavio je danas da je "skandalozno" ponašanje ministara u Vladi koji se, kako kaže, svađaju oko mera porodične politike.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 05.12.2017.

15:22

Foto: Tanjug/Filip Krainèaniæ

"Skandalozno je da jedan dan ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović kaže da će porodice po novom građanskom zakonu za svako treće dete primati nadoknadu do njegovog punoletstva, a sutradan izađe ministar za rad Zoran Đorđević i kaže da je to nemoguće i da se to nikad neće desiti", kaže Obradović na konferenciji za novinare u Čačku.

On je kazao da se na tom primeru "jasno vidi koliko je neozbiljna vlast koja vlada u Srbiji".

"Na ovom primeru je jasno koliko mi imamo posla sa ljudima koji nemaju pojma o onome što rade. Građanin Srbije, posle takvih različitih izjava dva ministra u istoj vladi, može da postavi samo jedno jedino pitanje - da li oni nas prave budalama. Da li oni zaiste misle da smo mi mentalno ograničeni?", rekao je Obradović.

On je dodao da građani nisu zaboravili da je Socijalistička partija Srbije (SPS) na vlasti 20 godina, a sa Srpskom naprednom strankom zajedno šest godina i da za to vreme nisu doneli ni jednu jedinu meru porodične politike i nisu smislili nijedan program da se zaustavi bela kuga.

"I sada će ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović da rešavaju pitanje bele kuge. - Pa to je vređanje inteligencije ovog naroda. Jedna je stvar sigurna, oni nemaju pojma o porodičnoj politici. Da su nešto znali o porodičnoj politici i da su imali rešenje protiv bele kuge, oni bi nešto uradili za sve ove godine koliko su na vlasti", rekao je Obradović.

Obradović, koji je i šef poslaničke grupe Dveri u Skupštini Srbije, dodao je da je "posebno skandalozno" to što ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović sada prebacuje odgovornost na lokalne samouprave i kaže da će one biti te koje treba da se bore za natalitet u Srbiji.

On je istakao da se Dveri zalažu za to da u Ustavu Srbije mora da se navede da je jedan od prioriteta zaštita porodice, da se zalažu za formiranje ministarstva za brigu o porodici i formiranje institucije zaštitnika porodice, koji će štititi njihove interese.

Šta se dogodilo

Potpredsednica Vlade i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Srbije Zorana Mihajlović u nedelju je za "Politiku" izjavila da bi do kraja godine trebalo da bude donet novi zakon o finansijskoj podršci porodicama sa decom kojim se omogućava veći roditeljski dodatak za svu decu i najavila nov Građanski zakonik koji predviđa da majke primaju nadoknadu za treće dete do njegovog punoletstva.

Đorđević je tim povodom ocenio da vlada od 2014. godine vodi odgovornu politiku, ali je naglasio da je isplata naknade do punoletstva trećeg deteta nemoguća, jer bi se njom srušila ekonomska stabilnost.

"Ovakva mera, ako bi se donela (do 18. godine), srušila bi ekonomsku stabilnost. Uostalom, i mnoge razvijenije zemlje, koje imaju isti demografski problem, nemaju ovakve mere niti razmišljaju o njima", rekao je Đorđević.

Zbog toga je veoma burno bilo i na sednici skupštinskog Odbora za rad i socijalna pitanja na raspravi o Predlogu zakona o finansijskoj podršci porodici s decom. Opomene su dobile tri poslanice.

Predsednica odbora Vesna Rakonjac opomene je izrekla opozicionim poslanicima Dveri Mariji Janjušević, Dosta je bilo Tatjani Macuri i Srpske radikalne stranke Vesni Nikolić Vukajlović. One su kritikovale predloženi zakon navodeći da je "površan", "licemeran" i da neće podstaći žene na rađanje.

Potpredsednica vlade Zorana Mihajlović izjavila je potom da je do nesporazuma između ministra za rad i nje došlo zato što su "govorili o dva različita zakona".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: