"Pretnja miru", EUFOR ostaje u BiH

Banjaluka -- Vojna misija Evropske unije EUFOR Altea ostaje u BiH sa punim vojnim izvršnim mandatom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

EUFOR ostaje jer situacija u regionu i dalje predstavlja pretnju međunarodnom miru, navedeno je u Rezoluciji Saveta bezbednosti UN, prenose danas "Nezavisne novine".

Navodi se da je mandat EUFOR produžen za još 12 meseci, a da je postojala neizvesnost da li će EU pristati na mandat vojne misije s izvršnim ovlaštenjima, što bi značilo da međunarodna zajednica ostaje pojačano prisutna u BiH, ili da će tražiti da se EUFOR pretvori u "trening misiju".

"Nezavisne" navode da je usvojenim tekstom odobrena puna vojna misija EUFOR i NATO prisustva.

"Rezolucija ovlašćuje zemlje članice (UN) da preduzmu sve mere na zahtev EUFOR ili Glavnog štaba NATO i stanu u odbranu EUFOR i NATO prisustva, kao i da pomognu u ispunjavanju njihovih misija. Rezolucija priznaje pravo i EUFOR i NATO prisustvu da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se odbranili od napada ili od pretnji napadom", navedeno je u rezoluciji.

Navodi se da je za rezoluciju glasalo svih 15 članica Saveta bezbednosti.

"Nezavisne" ocenjuju da je ruski glas verovatno pridobijen izbacivanjem termina evroatlantske integracije BiH, koji je zamenjen terminom "evropske", čime je, formalno pravno, eventualno NATO članstvo BiH odvojen proces od EU puta i mandata visokog predstavnika.

U rezoluciji se dalje navodi da se svim zemljama članicama UN daje ovlaštenje da u skladu s Aneksom I-A i II Dejtonskog sporazuma osiguraju primenu sporazuma jednakim tretmanom svih strana, a za koju je odgovorna misija EUFOR i NATO prisustva.

Navodi se da je takođe jednoglasno potvrđeno ovlaštenje visokom predstavniku kao konačnom autoritetu za tumačenje civilnog dela Dejtonskog sporazuma. Domaćim političkim akterima data je primarna odgovornost za primenu Dejtonskog sporazuma, ali je i naglašeno da međunarodna zajednica i veliki donatori ostaju voljni da pomognu domaćim vlastima u tome.

"Nezavisne" navode da, iako je ocenjeno da region i dalje ostaje pretnja međunarodnom miru, konstatovano je da je u BiH bezbednosni ambijent stabilan, kao i to da su se domaće vlasti pokazale sposobnim za savladavanje bezbednosnih pretnji.

Navodi se da se, osim poziva na rešavanje problema u vezi s izbornim zakonodavstvom, ističe da bilo kakve ustavne promene u BiH moraju da se sprovedu u skladu s ustavnom procedurom.

Region

strana 1 od 130 idi na stranu