Britanci razmatraju plan B: Bregzit bez dogovora sa EU

Vlada Velike Britanije razmotriće pripreme za izlazak iz Evropske unije bez dogovora s Briselom, rekao je portparol premijerke Tereze Mej.

Izvor: B92

Ponedeljak, 30.10.2017.

16:26

Britanci razmatraju plan B: Bregzit bez dogovora sa EU
Foto: Getty Images

Britanska vlada vodi pregovore sa EU o uslovima izlaska, ali su razgovori zapeli oko iznosa koji London treba da plati Uniji po ranije preuzetim obavezama. Sporna pitanja u pregovorima su i prava građana posle Bregzita i granica s Republikom Irskom.

Ministar za Bregzit Dejvid Dejvis će voditi razgovore "u kojima će se razmotriti pripreme za Bregzit u svim okolnostima, što očigledno uključuje i 'bez dogovora'", rekao je danas novinarima portparol.

On je insistirao da premijerka Tereza Mej radi na postizanju dogovora i da su uvereni da će to biti ostvareno, preneo je Politiko.

Tereza Mej je pod sve jačim pritiscima, između ostalog i uticajnih donatora Konzervativne partije, da se vlada pripremi da odustane od pregovora sa EU ako London ne može da dobije povoljan dogovor.

S druge strane, britanska premijerka je pod pritiskom poslanika koji žele da se konačan sporazum s EU odobri kao poseban zakon, što znači da bi ishod "bez dogovora" mogao da bude blokiran u parlamentu, navodi Politiko.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: