Vučić i Erdogan prošetali Kalemegdanom FOTO / VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu u obilasku Kalemegdana.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 10.10.2017.

18:46

Vučić i Erdogan prošetali Kalemegdanom FOTO / VIDEO
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Vučić i Erdogan šetnju Kalemegdanom, u popodnevnim časovima, počeli su od Prirodnjačkog muzeja, a sa njima u šetnji su bili i ministri Vladan Vukosavljević i Mladen Šarčević, gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

"Dobre je volje zato što se nada novim turskim ulaganjima", našalio se Vučić osvrćući se na Sinišu Malog dok su stajali ispred zgrade Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, prenela je Radio-televizija Srbije.

Posetom Kalemegdanu se završava prvi dan zvanične posete turskog predsednika Srbiji, podsetio je RTS.

Dvojica predsednika prošli su zatim kroz Stambol-kapiju i na platou Gornjeg grada obišli Damad Ali-pašino turbe, jedan od sačuvanih spomenika islamske arhitekture u Beogradu.

Vučić i Erdogan slikali su se na jednom od bedema iznad ušća Save u Dunav, prvo sami, a zatim im se pridružila i Erdoganova supruga Emina.

Državna agencija Tanjug javlja da su dvojicu predsednika građani kod Pobednika pozdravili aplauzom i razgovarali sa njima, kao i da su im "prišla dva studenta iz Srbije koji su studirali u Turskoj i zahvalili im se na tome što dve države sarađuju i što je omogućeno da odu u Tursku na usavršavanje".

Erdogan i Vučić su potom obišli štandove sa suvenirima na Kalemegdanu, a zatim je predsednik Srbije svog gosta ispratio, dok se sam zadržao u kratkom razgovoru sa građanima.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nešto ranije na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom da Srbija oseća Tursku kao prijatelja.

"Nije ovo 1389. godina, kako neki misle, već je ovo 2017. godina. Želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, naši odnosi su značajni za interese i budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Turski predsednik nalazi se u dvodnevnoj poseti Srbiji, stigao je u ponedeljak uveče kada je bio gost predsednika Vučića, a zvanični deo njegove posete počeo je danas.

Za Erdogana je prvo priređen svečani doček ispred Palate Srbije, uz postrojenu Gardu i intoniranje himni dveju zemalja, a pored predsednika Vučića, turskog zvaničnika dočekali su i članovi Vlade Srbije.
Erdogan se tokom svečanog prijema zadržao u razgovoru sa šefom srpske diplomatije Ivicom Dačićem, a na pitanje zašto Dačića nije sreo ranije po dolasku u Beograd, Vučić je odgovorio: "Dačić ne voli da ustaje rano“.

Nakon svečanog dočeka, usledio je tet-a-tet razgovor predsednika koji je, kako se navodi, trajao duže od jednog sata, a zatim i sastanci dve delegacije i potpisivanje više sporazuma između Srbije i Turske.

Erdogan će kasnije posetiti Novi Pazar, koji ga dočekuje ukrašen bilbordima s njegovim likom i zastavama Srbije, Turske i bošnjačkom zastavom.

Inače, Erdogan je u autorskom tekstu za "Politiku" naveo da su Turska i Srbija dve ključne zemlje na Balkanu, kao i da se i danas mogu videti tragovi zajedničke istorije u jeziku, arhitekturi, kuhinji i kulturi.

"Iako nemaju zajedničku granicu, Turska i Srbija se smatraju komšijama, a tajna je sakrivena upravo u ovim bliskim vezama", naveo je Erdogan.
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: