Ambasador "hitno napustio salu"; Šta je govorio Tači?

Ambasador Velike Britanije na Kosovu Ruari O'Konel napustio je konferenciju na kojoj je predstavljeno istraživanje javnog mnjenja o Specijalnom sudu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.10.2017.

22:18

Ambasador
Foto: GettyImages

Salu je napustio u trenutku dok je predsednik Kosova Hašim Tači optužio međunarodnu zajednicu da se ne pridržava obećanja koja je dala kada se donosila odluka o Specijalnom sudu u kosovskom parlementu.

Portal gazetaexpress.com je od britanske ambasade dobio odgovor da je ambasador O'Konel napustio hitno konferenciju, ali ne i odgovor da li se to dogodilo zbog stavova ili današnjeg izlaganja kosovskog predsednika.

"Kosovu nisu data obećanja u vezi sa Specijalnim sudom i nije pravedno da se govori suprotno. Učlanjenje u međunarodne institucije sa zasniva na specifičnim kriterijumima svake organizacije posebno", navela je u odgovoru britanska ambasada.

Takođe se istiće da je Specijalni sud odgovor Kosova na tvrdnje iz izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

"Bio je to značajan korak da se pokaže spremnost Kosova da otkrije istinu za ono što se dogodilo tokom sukoba", navodi se u odgovoru ambasade.

Gazetaexpress.com objavljuje i odgovor šefa osoblja predsednika Kosova, Čekima Čolakua povodom ambasadorovog napuštanja konferencije u kojem on istiće da se predsednik Kosova ne bavi time ko odlazi ili ne sa konferencije.

"To što interesuje predsednika je da građani Kosova budu informisani i da znaju istinu o svim značajnim procesima na Kosovu, uljučujući i gorku istinu o Specijalnom sudu", rekao je Čolaku u pismonom odgovoru na pitanje portala i dodao da će nezavisno od ovog čina britanskog ambasadora Kosovo nastaviti da afirmiše odlične odnose sa Velikom Britanijom.

Iz ambasade Velike Britanije u Prištini rekli su da ta zemlja podržava napore predsednika Tačija u smeru pomiranja i pravde, ali da je O'Konel "morao da napusti salu".

U saopštenju britanske ambasade se navodi da je ambasador prošle nedelje javno pohvalio Tačijeve napore, te da je i prisustvo ambasadora na predstavljanju izveštaja bilo u tom cilju.

Tači je na konferenciji optužio međunarodnu zajednicu da nije ispunila nijedno obećanje dato Kosovu.

On je rekao da je ovaj sud nametnut Kosovu i da međunarodna obećanja koja su data zauzvrat kao kompenzacija za formiranje suda, nisu ispunjena.

"Međunarodna zajednica nam je obećala da ćemo moći da apliciramo za brzo učlanjenje u Savet Evrope, da će liberalizacija viznog režima biti ubrzana, da ćemo imati široku podršku za članstvo u UNESCO, da cemo brzo formirati vojsku Kosova i da ćemo imati nova priznanja. Kosovo je održalo reč i formiralo sud, dok međunarodna zajednica nije ispunila nijedno od ovih obećanja. Naporotiv, evroatlantski put Kosova je otežan", rekao je Tači.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

20 h

Podeli: