Aktuelno 12

06.05.2024.

11:32

Otkazivanje baterija električnih automobila: Situacija se dramatično promenila

Električne automobile dosta kritikuju, često sa argumentima poput nepouzdanosti baterija, ali ove komponente su dosta evoluirale u poslednjih deset godina.

Izvor: Revijahak

Otkazivanje baterija električnih automobila: Situacija se dramatično promenila
Profimedia

Podeli:

Pre deset godina, kvarovi baterija u električnim automobilima i plug-in hibridima bili su posebno alarmantni. Ali vremena se menjaju...

Sada studija kompanije Recurrent pokazuje da se litijum-jonska baterija u električnim automobilima veoma retko kvari, a kada se to dogodi, popravke su uglavnom pokrivene garancijama.

U nekim slučajevima, garancija se produžava do 8 godina i to vam daje samopouzdanje prilikom kupovine nekog od ovih vozila, piše Revijahak.

Razlog za manjak brige kod kupaca je evolucija baterijskih paketa, koji su otkazali u samo 1,6% slučajeva, u poređenju sa 7,5 i 3,9% kvarova u 2011. i 2014. godini.

Za sastavljanje izveštaja korišćen je uzorak 15.000 automobila. Pošto su se mnogi od ovih automobila sa nultom emisijom pojavili na tržištu pre nekih šest godina, za sada može da se kaže da nema prevremenih kvarova.

Degradacija baterija nije linearna, već je u početku nešto uočljivija, a zatim se stabilizuje i onda nema većih promena. 

Ostaje da se vidi da li će baterije zaista trajati 15 ili 20 godina koliko su proizvođači obećali, ali studije poput ove pokazuju da je evolucija tehnologije realna i da dugovečnost baterija opovrgava tvrdnje kritičara EV.

Podeli:

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: