Društvo 10

05.05.2024.

12:53

RHMZ upozorio: Pripremite se, stižu paklene vrućine

RHMZ objavio je prognozu do oktobra ove godine. Kako se može protumačiti sezonska prognoza, ovog meseca će temperature biti oko proseka, dok nas narednih meseci očekuje blagi porast temperatura.

Izvor: B92.net

RHMZ upozorio: Pripremite se, stižu paklene vrućine
Depositphotos/VladisChern

Podeli:

Kako se navodi u maju će biti padavina, a temperature će biti oko proseka.

"U celoj Srbiji srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5 stepeni do 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha oko 14 stepeni. U celoj Srbiji srednja maksimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za 0.5 do 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 25.1 stepen."

"Mesečna suma padavina tokom maja će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 52 mm," navodi RHMZ.

U mesecu junu očekuje nas suv i topao jun.

"U većem delu Srbije ovaj mesec će biti topliji i suvlji, a u Bačkoj, Jugozapadnoj i Jugoistočnoj Srbiji topliji i prosečno vlažan jun.

U trećoj dekadi juna moguća pojava toplotnog talasa. Srednja minimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha oko 17.8 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za 1.0 do 2.0 stepena u odnosu na višegodišnji.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.7 stepeni;" kako piše u prognozi.

"U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom juna biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek, a u Bačkoj, Jugozapadnoj i Jugoistočnoj Srbiji će se zadržavati u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku oko 5 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 52 mm."

I naredni mesec, jul, će biti topliji i suvlji uz pojavu toplotnih talasa.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost biti viša za oko 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

"U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha oko 19.4 podeoka. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5 stepeni u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.1 stepen," navodi se u prognozi.

RHMZ nas upozorava da bismo u avgustu mogli da očekujemo toplotne talase.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0 stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha oko 19 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7 u odnosu na višegodišnji.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4 stepen."

Što se tiče sume padavina tokom avgusta, one će biti ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 10 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 39 mm.

Prema najavi RHMZ-a, u sptembru nas očekuje nastavak kasnog leta, dok će početak meseca obeležiti prosečno vlažan mesec.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0 stepen u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha oko 14.3 stepeni. Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7 u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.3 stepeni.

Prognoza za oktobar nam nagoveštava prosečnu temperaturu, ali i Miholjsko leto pred kraj meseca.

"Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha oko 9.4 stepena.

Podeli:

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Grci besni: Sprema se izdaja Srba

Grčki list Demokratija objavio tekst u kome je navedeno da se sprema nova izdaja Srba, jer je Grčka spremna da podrži "ludački" zahtev da se zločin u Srebrenici proglasi genocidom zato što to od nje traže Nemci.

11:58

23.5.2024.

22 h

Svet

Makron na kolenima: "Ne napuštajte Francusku"

Francuska podržava kompanije koje veruju u nju, rekao je njen predsednik Emanuel Makron u intervjuu objavljenom u sredu, odgovarajući na pitanje o mogućnosti da naftni gigant TotalEnergies zatraži upis na američku berzu.

9:22

23.5.2024.

1 d

Podeli: