Svet 1

06.05.2024.

16:27

Sudija razmatra mogućnost da Trampa pošalje u zatvor

Sudija u krivičnom postupku protiv bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa za tajne isplate rekao je danas da će razmotriti izricanje zatvorske kazne bivšem predsedniku.

Izvor: Tanjug

Sudija razmatra mogućnost da Trampa pošalje u zatvor
Tanjug/Jeenah Moon/Pool Photo via AP

Podeli:

Razlog je dodatno kršenje naredbe o zabrani da govori o postupku, nakon što je utvrdio da su novčane kazne od 1.000 dolara da to ne radi neuspešne kao sredstvo odvraćanja.

Sudija Huan Merčan je kaznio Trampa sa po 1.000 dolara za svakog za devet konkretnih kršenja naredbe, dok je Tramp insistirao da koristi svoja prava na slobodu govora, preneli su američki mediji.

Merčan je rekao da će razmotriti izricanje zatvorske kazne na ročištu tokom koga je utvrđeno da je 10 puta prekršio naredbu o zabrani.

Tramp je prošle nedelje kažnjen sa 9.000 dolara, po 1.000 dolara za svaki od devet prethodnih prekršaja. 

"Gospodine Tramp, kao što znate, tužilaštvo je podnelo tri zahteva za izricanje krivice zbog nepoštovanju suda. Čini se da kazne od 1.000 dolara nisu odvraćajuće", rekao je sudija Merčan i dodao "vi ste bivši predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a možda i sledeći predsednik, ali na kraju krajeva, ja moram da obavim posao i deo tog posla je da zaštitim dostojanstvo pravosudnog sistema".

On je istakao da, koliko god da ne želi da izriče zatvorsku kaznu, želi da bivši predsednik SAD shvati da će to učiniti, ako bude potrebno i primereno.

Proces se zasniva na tajnim isplatama 2016. od 130.000 dolara bivšoj glumici i filmovima za odrasle Stormi Danijels da bi prećutala seksualni odnos za koji kaže da je imala sa Trampom 10 godina ranije.

Tramp se izjasnio da nije kriv i negirao je da su imali odnos.

Tužioci su isplatu prikazali kao kriminalni pokušaj da se obmanu glasači u vreme kada se Tramp suočavao sa drugim optužbama za grubo seksualno ponašanje.

Pročitajte još: 

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: