Aktuelno 6

06.05.2024.

15:29

Taman kad je Si u Parizu: Francuska "izigrala" kineske proizvođače automobila

Francuska vlada dogovorila je sa automobilskom industrijom važan dokument koji postavlja nove ciljeve za prodaju električnih vozila.

Izvor: Revijahak

Taman kad je Si u Parizu: Francuska "izigrala" kineske proizvođače automobila
Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Podeli:

Ugovor između vlade, francuskih proizvođača i sindikata ima cilj četvorostruko povećanje prodaje električnih automobila na baterije, na 800.000 primeraka u 2027. godini. Takođe, cilja se na šestostruko povećanje za električna laka komercijalna vozila, na 100.000 godišnje. 

Mada nema jasno navedenog iznosa za nove subvencije, država se obavezala da nastavi sa podrškom za kupovinu i iznajmljivanje električnih vozila. 

Novi strateški ugovor dolazi u trenutku kada su Francuska i druge evropske države oglasile uzbunu zbog rizika od prevelikih kapaciteta na kineskom tržištu električnih vozila, odnosno velikom izvozu u Evropu, koji bi mogao da uništi lokalnu industriju, piše Bloomberg.

Evropska komisija delovala je u skladu sa tim zabrinutostima pokretanjem istrage o podršci Kine sektoru električnih vozila.

Francuska je preduzela sopstvene poteze protiv kineskog uvoza ograničavanjem novčane potpore za kupovinu električnih vozila, na vozila s najmanjim karbonskim otiskom u proizvodnji. 

To je pottez koji de facto isključuje mnoge modele proizvedene u Kini, pa je Francuska elegantno izbegla subvencije za kupovinu kineskih vozila, a čini se da će se tako i nastaviti.

Ovaj potez došao je usred državne posete kineskog predsednika Sija Đinpinga Parizu, a očekivalo se da će napetosti između EU i Kine oko električnih vozila biti središte ove posete.

Podeli:

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Dobili su naređenje: Zatvarajte sve

Kanada je naredila da dve tehnološke kanadske kompanije Bluvec Technologies i Pegauni Technology obustave poslovanje, zbog zabrinutosti za nacionalnu bezbednost, saopštilo je kanadsko ministarstvo za inovacije.

9:53

25.5.2024.

1 d

Svet

"Brže, gomilajte dok EU ne odreaguje"

Evropa gomila zalihe kafe kako bi izbegla teškoće koje bi mogle izbiti početkom naredne godine stupanjem na snagu uredbe Evropske unije o suzbijanju krčenja šuma, objavila je Međunarodna organizacija za kafu (ICO).

13:19

25.5.2024.

1 d

Podeli: