Info / Ratni zločini 21

"Presuda Vasiljkoviću, presuđeno i svim Srbima"

Beograd -- Presudom Draganu Vasiljkoviću, poznatom kao kapetan Dragan presuđeno i svim Srbima koji su početkom 90. stali u odbranu svojih kolektivnih prava i svoje države.

Izvor: Tanjug
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

To je izjavio potpredsednik Glavnog odbora SNS, Marko Đurić.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, Đurić tim povodom ističe da progon Srba u Hrvatskoj ostaje, kako kaže, goruća sramota čitave Evrope.

"Dragan Vasiljković, u ratno vreme poznat i kao Kapetan Dragan, danas je u Hrvatskoj osuđen u političkom procesu, a presuđeno je svim Srbima koji su početkom 90-ih godina stali u odbranu svojih kolektivnih prava i svoje države", naveo je Đurić.

Đurić je ukazao i da progon Srba iz Hrvatske ostaje goruća sramota čitave Evrope, a ova presuda je samo još jedan u nizu šamara srpskom narodu, ali nije se ništa drugo ni moglo očekivati od pravosuđa države u kojoj su inspiratori i sprovodioci najvećeg etničkog čišćenja u Evropi nakon Drugog svetskog rata danas slavljeni kao heroji.

"Umesto što politički motivisanim presudama nastavljaju da pothranjuju šovinističku mržnju prema srpskom narodu, pravosudni organi u Hrvatskoj mogli bi da učine nešto povodom table sa ustaškim pozdravom u Jasenovcu ili činjenice da je više od četvrt miliona ljudi proterano, a više od dve hiljade ubijeno i nestalo tokom operacija etničkog čišćenja cinično nazvanih 'Oluja' i 'Bljesak', a da niko od najodgovornijih nije za to kažnjen", naveo je.

Ukazao je da političke presude ne doprinose pomirenju naroda i normalizaciji odnosa u regionu, jer budućnost se ne može graditi na iskrivljenju istorijskih činjenica i prećutkivanju pravih zločina i amnestiranju pravih zločinaca.

"Dragan Vasiljković je očigledno osuđen za primer, kao simbol otpora stvaranju države u kojoj srpski narod, njegova kultura i vera nisu bili poželjni, i u očima svog naroda i svojih saboraca on nikada neće biti zločinac", naveo je Đurić, koji je i direktor vladine Kancelarije za KiM.

Dragan Vasiljković osuđen je na 15 godina zatvora pred sudom u Splitu za ratne zločine nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Komentari 21
Čitajte
Pošalji komentar