Dveri: Zakona nema, Mihajlovićeva hoće da pude predlagač

Pokret Dveri ocenjuje da se zakon o rodnoj ravnopravnosti još nije našao pred poslanicima jer ministarka Zorana Mihajlović želi da ona bude predlagač.

Izvor: B92

Utorak, 05.09.2017.

11:41

Dveri: Zakona nema, Mihajlovićeva hoće da pude predlagač

Iz tog pokreta podsećaju da se o tom zakonu govori već mesecima i dačinjenica da on još nije predpsolanicima ukazuje na licemerje i politiku Srpske napredne stranke.

"Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti nije se našao u proceduri iz jednostavnog razloga što ministarka Zorana Mihajlović insistira da ona bude predlagač tog zakona, a Ministarstvo rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja joj to osporava", navodi se u saopštenju Dveri.

Dveri navode da građani lako mogu da se uvere u sve njihove tvrdnje jer se prepiska, odnosno "nadmudrivanje" ministarke s Ministarstvom, vodi kroz urednu korespodenciju.

Prema oceni Dveri, borba za ravnopravnost polova u Srbiji mora biti jasna i bez ičijih zadnjih namera i pokušaja sticanja ličnih političkih poena.

Dveri u saopštenju kritikuju autorski tekst Mihajlovićeve i njenu ocenu da je Predlog zakona o rodnoj ravnopravnosti revolucionaran i da "menja sutrašnjicu" na osnovu koje se stiče utisak da pre nje i tog Nacrta zakona u Srbiji nije bilo apsolutno nijednog zakonskog rešenja na tu temu i da će tek od tog zakona krenuti "računanje vremena" nekakve ženske slobode u Srbiji.Dveri podsećaju ministarku da je 2009. godine donet Zakon o ravnopravnosti polova.

"Zašto Ministarka insistira da se novi zakon nazove zakonom o ravnopravnosti rodova (takozvanoj 'rodnoj ravnopravnosti')? U Srbiji ne žive nikakvi 'rodovi' niti 'rodni identiteti' već žene i muškarci, devojčice i dečaci, sinovi i ćerke, očevi i majke, sestre, braća, tetke, teče", navode Dveri.

Dveri ocenjuju da ženama u Srbiji nije potreban nikakav revolucionarni izum Zorane Mihajlović koji će navodno spasiti žene od nekakvih groznih kecelja i varjača.

"Nedopustivo je da ministarka potcenjuje žene zbog izbora da budu domaćice i primarno posvećene odgajanju dece i vodjenju domaćinstva. Ministarki prosto ne polazi za rukom da svoj intimni antiporodični stav, koji je po našem mišljenju omalovažavajući za žene koje biraju da budu stubovi porodice i biraju da ostanu kod kuće, a ne agent(kinje) stranih službi ili perjanice antisrpske politike", navode Dveri.

Pokret ocenjuje da žena u porodici mora da ima mogućnost izbora i odlučivanja, podršku države, mogućnost intelektualnog, profesionalnog ekonomskog razvoja, pre svega pravo na usklađenost profesionalnih i roditeljskih obaveza.

"'Brižna ministarka' u julu nije osudila svirepa ubistava u Centrima za socijalni rad, nije predložila kolegi Nebojši Stefanoviću da podnese ostavku na mesto ministra unutrašnjih poslova zbog propusta u sprovođenju bezbednosnih mera", navode Dveri i dodaju da ona umesto toga obilazi gradilišta.

Ministarka bi, kako dodaju, trebalo da se uveri da su žene i dalje nezaštićene, kao i da velike kompanije poput Telenora, Jure, ali i mnogih drugih, porodiljama daju otkaz čim se vrate na posao sa porodiljskog odsustva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: