Blic: Sukob ministara u vladi, jedna reč smirila strasti

Beograd -- Na sednici vlade u petak ministarka pravde sukobila se s premijerkom Anom Brnabić i ministrom finansija Dušanom Vujovićem zbog paušalnog poreza za advokate.

Izvor: Blic, Tanjug
Podeli
Ministarka Kuburović, Tanjug, arhiva
Ministarka Kuburović, Tanjug, arhiva

Kako piše današnji "Blic", varnice su sevale jer je Vujović u izmene uredbe o paušalnom oporezivanju uvrstio advokate, ali bez njihovog mišljenja, na šta je prema zakonu bio obavezan, pa su na insistiranje Nele Kuburović advokati izostavljeni iz uredbe.

Na sednici se odlučivalo o konačnom određivanju parametara poreskih obaveza za petu grupu paušalaca, gde su lekari, stomatolozi, apotekari, veterinari, prevodioci, tumači, arhitekte...

Ministar Vujović je u uredbu uvrstio i advokate, ističući da zakon mora da bude isti za sve i da ne može biti izuzetaka, navodi list. Međutim, ministarka pravde se usprotivila, podsećajući da je donet zakon o advokatima u kome jasno stoji da o svakoj odluci koja se odnosi na njih, mora da se pribavi i njihovo mišljenje. "A vi, Vujoviću, nemate to mišljenje i to ne može tako", prenosi "Blic" reči Kuburovićeve.

U odbranu ministra finansija stala je premijerka Brnabić, koja je, kako navodi "Blic", rekla da kao premijerka smatra da advokati treba da budu u uredbi i ne treba da budu jači od države.

Kuburovićeva je uzvratila da to nije sporno i da advokati nisu jači od države, ali da mora da se poštuje obećano. "Prošli put su štrajkovali nekoliko meseci, pravosuđe je bilo paralisano", podsetila je Kuburovićeva.

Prema navodima lista, ostali ministri su se zgledali jer ih je iznenadila žustrina kojom je ministarka pravde istrajavala u svom stavu, a zatečeni su bili i Brnabićeva i Vujović.

"Njih dvoje su uglas počeli da pričaju da je to skandal i da advokati mogu da štrajkuju, ali da država mora da se poštuje. Kuburovićeva se i dalje nije dala i onda je rekla: 'Vučićeva vlada je isto mogla to da uradi, ali nije, jer je poštovala dogovor i nije htela sukob sa advokatima na ovaj način'", prenosi "Blic".

List kaže da su "to bile magične reči", koje su smirile strasti i uredba je usvojena, ali bez stava 4, u kojem je bila odredba o advokatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 241 idi na stranu