U Hrvatskoj vri zbog "Za dom spremni", pokrenuta lavina

Ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, poručio je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pokrenuvši lavinu izjava i komentara.

Izvor: B92, Tanjug

Subota, 26.08.2017.

22:51

U Hrvatskoj vri zbog
Foto: Gettyimages

Reagovali su mnogi političari u Hrvatskoj koji se ne slažu sa izjavom ministra.

Hrvatska narodna stranka (HNS), poručila je da ploča sa natpisom "Za dom spremni" u Jasenovcu mora da bude brzo uklonjena kako je i dogovoreno sa premijerom Andrejom Plenkovićem i da za tu stranku "nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u sprovođenju postignutih dogovora".

HNS je koalicioni partner vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Nakon što je hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković iz HDZ u intervjuu za "Večernji list" izjavio da će ta ploča verovatno ostati u Jasenovcu barem do marta 2018, HNS je objavio snimljenu izjavu člana predsedništva stranke Tomislava Stojaka koji je naveo da je HNS postigao sa premijerom dogovor oko brzog uklanjanja ploče i da očekuje da se taj dogovor poštuje.

"Hrvatskoj nisu potrebna fašistička obilježja, niti građani zaslužuju da ih opterećuju raspravama o temi koja mora da ima samo jedan zaključak: uklanjanje ploče u najkraćem mogućem roku. Za HNS nije prihvatljivo partnerstvo u Vladi koja nije odlučna u provedbi postignutih dogovora, reformskih odluka i potpisanih sporazuma", kazao je Stojak, prenosi "Jutarnji list".

Navodi se da je Bošnjakovićev istup komentarisao i predsednik Socijaldemokratske partije (SDP) Davor Bernardić, koji je o tome napisao status na Fajsbuku.

"Danas nam je HDZ-ov ministar pravosuđa poručio da ploča sa pozdravom 'Za dom spremni' ostaje u Jasenovcu. HDZ se time jasno odredio: Za dom spremni, ustaški pozdrav pod kojim su ustaše ubijale u vreme NDH, za njih je prihvatljiv! HDZ je sa današnjim danom i službeno pustio ustaški pozdrav u hrvatsku svakodnevicu, HDZ je danas deci poručio da slobodno kliču ustaški pozdrav", naveo je Bernardić.

On je dodao sa "hrvatskoj javnosti mora da postane jasno da ima vlast koju je sramota antifašizma i koja podstiče fašizam".

"Jer dati legitimitet pozdravu 'Za dom spremni' jeste poticanje fašizma", napisao je Bernardić.

Pupovac: Vreme za uklanjanje ploče prošlo, krediti potrošeni

Predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) u Hrvatskoj i saborski poslanik Milorad Pupovac izjavio je da je "vreme za uklanjanje ploče (s ustaškim pozdravom 'Za dom spremni') u Jasenovcu prošlo" i da su "krediti dati premijeru i vladi potrošeni", što se tiče SDSS.

"Vreme za uklanjanje ploče u Jasenovcu, i ne samo u Jasenovcu, odnosno ustaškog pozdrava je - prošlo. Krediti koje smo dali premijeru ( Hrvatske Andreju Plenkoviću) i vladi su što se nas tiče potrošeni, i svako drugo pristupanje tom pitanju za nas je neprihvatljivo", poručio je predsednik Srpskog nacionalnog veća za N1.

Na pitanje znači li to da SDSS ostaje u Plenkovićevoj vladi ili ne, Pupovac odgovara da su sa koalicionim partnerima imali drugačiji dogovor i podsetio na presude sudova i zaključke saborskih odbora, odnosno naveo da postoji dovoljna ustavnopravna osnova da vlada deluje vać sada.

Pupovac je dodao da nikakve nove odluke drugih tela nisu potrebne.

''Čuli smo ministra, želimo da saznamo je li to stav vlade i premijera, a onda ću vam odgovoriti na to vaše pitanje'', istakao je Pupovac.

Pupovac je naveo da to što je izneo ministar Bošnjaković "nisu usuglašeni zajednički stavovi".

"Mi očekujemo da vlada potvrdi stajališta koja imamo i ispuni ono što je dogovoreno, a to je - vremena da se čeka na uklanjanje ploče više nema!'', naglasio je Pupovac.

Na pitanje da li se ova njegova izjava može nazvati ultimatumom, Pupovac je odgovorio odrično.

''Ne, to je jasno premijeru, to sam više puta već rekao javno, nema nikakvog ultimatuma, postoji naprosto linija ispod koje i iznad koje se ne može ići'', zaključio je Pupovac. Na burne reakcije koje je izazvao Bošnjakovićev intervju, u centralnom Dnevniku Hrvatske radiotelevizije oglasio se i taj prozvani ministar, koji je rekao da je uklanjanje ploče moguće i pre nego što komisija "odradi" deo posla vezan za sveobuhvatno rešavanje pitanja simbola totalitarnih sistema.

"Dakle, vrlo je bitno kakav će stav zauzeti Ministarstvo uprave, koje razmatra to konkretno pitanje, i kakvo rešenje može da predloži", rekao je ministar, napomenuvši kako tu "nisu toliko ključni datumi, koliko je ključno da se nađe jedno zakonito rešenje koje će biti u okvirima postojećeg normativnog sistema".

"Sramotno je da takva ploča tamo stoji"

Ploča HOS-a u Jasenovcu je neprihvatljiva i mora biti uklonjena, izjavio je bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović.

"Mislim da je natpis koji asocira na ustaštvo nedopustiv bilo gde, a ponajviše u Jasenovcu. Od nekih stranaka u vlasti, ali i od cele Vlade i predsednice republike očekujem da se založe i da se ukloni ustaški znak. Ne spomen na ljude koji su poginuli u odbrani Hrvatske, nego ustaško znakovlje", rekao je Josipović i dodao da je sramotno da takva ploča tamo stoji.

Prema njegovim rečima, žao mu je što Vladu Hrvatske podržavaju stranke koje se zaklinju u antifašizam i drže sjajne govore na stratištima, Jasenovcu.

"I onda sa druge strane podržavaju Vladu zajedno s gospođom Esih i s gospodinom Hasanbegovićem i zapravo čuvaju tu Vladu koju propagira na neki način ustaštvo", kazao je Josipović.

Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je ranije danas da ploča sa ustaškim pozdravom do daljeg ostaje u Jasenovcu, kao i da izričito uporište u zakonu za skidanje ploče - ne postoji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: