BBC: "Homofobija u Srbiji"

London -- BBC objavio video-snimak "Homofobija u Srbiji" o tome da li su se u Srbiji izmenili homofobični stavovi od kada je za premijera izabrana Ana Brnabić.

Izvor: B92, BBC
Podeli
Screenshot
Screenshot

U kratkom video-prilogu govori Goran Miletić, jedan od organizatora Prajda u Beogradu, koji kaže da u Srbiji nije važno da li ste stvarno homoseksualac ili niste, ali da ćete biti napadnuti ako ste od zajednice prepoznati kaohomoseksualac.

Zatim se navodi statistički podatak, na osnovu ispitivanja javnog mnjenja iz 2012. koje je sproveo Cesid, a po kom 48 odsto ispitanika u Srbiji misli da je homoseksualnost bolest koju treba lečiti.

BBC još ističe da je Prajd bio zabranjen 2011, 2012. i 2013. nakon što je na onom koji je održan 2010. bilo 150 povređenih tokom opštih nereda u Beogradu.

"U srpskom društvu postoji nekoliko tabua. Prvi tabu su naravno ratni zločini. Nikad ne smete da kažete da su Srbi zločinci. Drugi je LGBT, a tu je i Rusija. Ne možete da kažete da Rusija nije prijatelj Srbije", kaže Miletić.

Međutim, BBC dodaje da je prošlog meseca za premijera Srbije izabrana Ana Brnabić, koja je prva žena na tom mestu i prva osoba s političke scene koja je otvoreno rekla da je gej.

Miletić kaže da je važno za svakog građanina Srbije da svakog dana na TV vidi premijerku koja je "lezbejka".

A da li će zaista i biti nekih promena u stvarnom životu LGBT populacije, Miletić kaže da to mnogo više zavisi od drugih, a ne od Ane Brnabić.

strana 1 od 566 idi na stranu