Pada rekord? Da li će ovo leto biti najtoplije u istoriji

Narednih deset dana Beograđani će se buditi uz tropske jutarnje temperature od 23 do 27 stepeni, dok će maksimalna varirati između 35. i 40. podeoka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 31.07.2017.

14:28

Pada rekord? Da li će ovo leto biti najtoplije u istoriji
Tanjug, arhiva

Tako će biti sve do druge trećine avgusta, tvrde meteorolozi za "Blic".

"Očekujemo da će ovo leto biti jedno od najtoplijih u Beogradu, ali ćemo to sa sigurnošću znati kada bude gotova statistika, koja će pokazati srednju temperaturu svih letnjih dana", kaže Slobodan Sovilj iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Najtoplije leto u istoriji srpske prestonice bilo je 2012. godine, koje je za nijansu nadmašilo ono iz posleratne 1946. Međutim, u meteorološkim analima su kao izuzetno topla ostala zapisana i ona iz 2003. i 2015. Ipak, najtopliji dan svih vremena bio je 24. jul 2007. sa čak 43,6 stepeni.

U RHMZ-a smatraju da će srednja temperatura ovog leta biti među rekordnim. Prvi tropski dan (sa 30 i više stepeni) smo imali već u junu, a do sada ih je bilo 33. Četvrti tropski talas ovog leta, koji je stigao danas, biće najduži i doneće sa sobom najviše temperature 2017. godine.ž

"Očigledno je da će ovaj tropski talas biti najintenzivniji, i po trajanju i po temperaturama koje donosi. Tropsko vreme u Beogradu će potrajati do 10. avgusta, kada se očekuje značajnije osveženje, sa temperaturama oko proseka za to doba godine", objašnjava Sovilj za Blic".

Međutim, ni tada se ne može očekivati kraj leta, jer iz RHMZ-a najavljuju još vrelih talasa, ne samo u avgustu, već i u septembru.

"Ima uslova za pojavu još nekoliko toplih talasa, ali sa sigurnošću znamo da neće biti intenzivni kao ovaj koji sledi. Kao što su se naše prognoze za toplo i sušno leto obistinile, tako očekujemo da će biti i u septembru, za koji smo prognozirali toplo vreme", dodaje Sovilj.

Koliko je ovo leto izuzetno toplo svedoči i podatak da smo prošle godine do 10. avgusta imali samo dva dana sa temperaturama od 35 stepeni i više, a sada ćemo ih imati deset u nizu.

Vreme u glavnom gradu će narednih dana biti veoma toplo, pa je RHMZ izdao i upozorenje na visoke temperature do 6. avgusta. U ponedeljak, 7. avgusta, najavljen je pad temperature, sa 40 koliko će biti za vikend, na "samo" 35 stepeni. Od sledećeg utorka tropski talas će biti nastavljen i trajaće namanje do četvrtka 10. avgusta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: