“Šokantni napadi na novinare na dan inauguracije“

Fondacija Slavko Ćuruvija najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade kojima su bili izloženi novinari i novinarke Danasa, Insajdera, Radio Beograda i Vajsa.

Izvor: B92
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

“U pitanju je najveći broj napada na novinare zabeležen u jednom danu u Srbiji poslednjih godina. Duboko je uznemiravajuća činjenica da su novinari napadnuti prilikom izveštavanja u vezi sa događajem od najvišeg formalnog značaja za očuvanje demokratskog poretka u Srbiji, a to je inauguracija predsednika Republike. Ali, to nije sve“, navodi se.

Prema svedočenju novinara Insajdera i Vajsa, napadači su, na upozorenje novinara da će zvati policiju, odgovorili sa “Policija vam ne može pomoći“.

“I zaista, policija ne samo da nije reagovala, nego je nakon incidenta legitimisala novinare, a ne napadače. Prema tvrdnjama novinara, policija je ostala po strani i prilikom drugih napada. Imajući to na umu, poruka koju su institucije danas svojim (ne)delovanjem poslale novinarima, ali i svim građanima Srbije, upravo je zastrašujuća. Zato je brza i efikasna reakcija policije i tužilaštva jedini odgovarajući način da se država izjasni o današnjim događajima i javnosti Srbije odgovori na jednostavno pitanje: da li sutra treba da se plašimo više nego danas?“, zaključuje se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu