"Bez problema sa Đorđevićem, još manje s Darvinom, ali..."

Beograd -- Ministar prosvete, nauke i tehnike Mladen Šarčević naveo je u pisanoj izjavi medijima razloge za smenu direktora Centra za promociju nauke Nemanje Đorđevića.

Izvor: B92, Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Nemanja Đorđević ističe da Šarčević nije naveo nijedan argument, kao i da je izneo "niz neistina na račun rada Centra".

Šarčević ističe da je još prošle godine je rekao Đorđeviću da je "lično nezadovoljan radom Centra, kadrovskim rešenjima i načinom na koji se troši novac".

Pročitajte još:

"Dva meseca sam tražio da mi dostave sistematizaciju radnih mesta iz koje sam, kada je napokon stigla, video da se promocijom nauke bavi jako malo naučnika i da veliki deo kadra nema nikakve veze sa naukom", naveo je Šarčević i dodao da je Ministarstvo dobilo brojne pritužbe mladih doktora nauka da nemaju pristup Centru.

On je dodao i da lično nema problema ni s Nemanjom Đorđevićem, a "još manje s Darvinom", ali da smatra da Đorđević nije smeo da svoj lični stav povodom revizije izučavanja Darvinove teorije postavi na sajt Centra, kao zvaničan stav te ustanove.

"Kada je reč o samom sadržaju njegovog stava, pisma, očigledno je da nije bio informisan ili nije želeo da bude informisan. Na pitanje da li će zbog peticije biti revidirani delovi nastavnih planova i programa u delu koji se odnosi na izučavanje Darvinove teorije evolucije, jasno sam rekao NE", naveo je Šarčević.

Đorđević je u odgovoru Šarčeviću naveo da nijedan od argumenata koje je ministar naveo nije deo zvaničnog obrazloženja za njegovu smenu za koju su predstavnici Ministarstva juče glasali i dodao da je povod za njegovu smenu "odbrana Darvina".

"Ministartsvo nijednom pre objavljivanja pisma u 'Politici' nije Centru ili meni lično uputilo bilo kakvu kritiku rada Centra. Nikada nije stigao nijedan prigovor. Naprotiv, ministar je neprekidno podržavao inicijative Centra sve dok se nije otvorilo pitanje Darvinove teorije", naveo je Đorđević.

On je dodao i da je Šarčević izneo "niz neistina na račun rada Centra".

"Ministarstvu su blagovremeno predati svi izveštaji o radu koji su uz to dostupni na sajtu Centra i nikada na njih nije stigao nijedan prigovor iz Ministarstva ovog tipa", naveo je Đorđević.

On je dodao i da je Sekretarijat ministarstva tražio sistematizaciju radnih mesta u Centru za promociju nauke 15. decembra 2016. godine u 15.12, a da je on poslao odgovor i sam dokument u roku kraćem od jednog radnog dana.

U odgovoru ministru, Đorđević je naveo i da je Centar za promociju nauke otvaranjem 12 naučnih klubova pokušao da proširi krug saradnika i ojača dostupnosti naučnopopularnih sadržaja.

Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje, SANU i Senatu Univerziteta dostavljena je peticija za reviziju izučavanja teorije evolucije u školama i na fakultetima, koju je potpisalo 166 profesora i naučnika, među kojima i dva akademika, osam umetnika, pet novinara i pet sveštenika.

Inače, ministar Mladen Šarčević je rekao da se ministarstvo neće baviti spornom peticijom, dok je iz skupštinskog Odbora za obrazovanje najavljeno da bi to moglo da bude tema.

Politika

strana 1 od 8293 idi na stranu