Potvrđena optužnica za zločin u Štrpcima

Beograd -- Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu potvrdilo je optužnicu protiv pet bivših pripadnika oružanih snaga Republike Srpske.

Izvor: Tanjug
Podeli

Oni su optuženi zbog mučenja i ubistva 20 putnika iz voza u Štrpcima 1993. godine, saopšteno je iz suda.

Ovu optužnicu sud je u više navrata vraćao na dopunu istrage ili ispravku tužilaštvu, a sada je rešenjem utvrdio da ispunjava uslove za suđenje.

Protiv ovog rešenja okrivljeni i njihovi branioci mogu izjaviti žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, u roku od tri dana od prijema rešenja.

Potvrđena optužnica je podignuta protiv Gojka Lukića, Ljubiše Vasiljevića, Duška Vasiljevića, Jovana Lipovca i Dragane DJekić zbog opravdane sumnje da su, kao saizvršioci, počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u mestima Štrpci, Prelovo i Mušići u Bosni i Hercegovini 27. februara 1993. godine.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine, oni se terete da su pod komandom Milana Lukića, u sastavu oružanih snaga Republike Srpske, pripadnici formacije ''Osvetnici'', Višegradske brigade i drugi pripadnici VRS zajedno sa osuđenim Nebojšom Ranisavljevićem, nečovečno postupali, povređivali telesni integritet i učestvovali u vršenju ubistava prema civilima nesrpske nacionalnosti.

Na železničkoj stanici u Štrpcima, Milan Lukić oko 15.30 časova, uz pretnju oružjem, zaustavio je brzi voz JŽ broj 671, koji je saobraćao na relaciji Beograd - Bar i, pošto su se okrivljeni naoružani automatskim puškama i ručnim bombama rasporedili oko voza, određeni pripadnici jedinice su ušli u voz, legitimisali putnike i izveli 20 civila nesrpske nacionalnosti dok su okrivljeni zajedno sa ostalim pripadnicima jedinice stražarili oko voza.

Potom su ih prevezli do škole u Prelovu, da bi sve zarobljene civile isterali iz kamiona i udarajući ih nogama, rukama i kundacima pušaka, primorali da uđu u fiskulturnu salu u kojoj su ih svi zajedno tukli, nanoseći im povrede po svim delovima tela.

Kada su im oduzeli novac i druge vredne stvari, okrivljeni su ih primorali da skinu odeću i da po izuzetno hladnom vremenu, samo u donjem vešu, bosi i krvavi, sa rukama na leđima vezanim žicom, izađu napolje i usput ih ponovo tukli i nanosili im povrede po svim delovima tela, da bi ih zatim ukrcali u kamion kojim su došli.

U ataru sela Mušići, sprovodili su ih po grupama do spaljene kuće, gde su ih Milan Lukić i Boban Inđić, protiv koga se vodi postupak u BiH, nakon komande ''Lezi dole'' po grupama likvidirali upucavanjem iz vatrenog oružja.

Okrivljeni Lukić, Duško i Ljubiša Vasiljević, Lipovac i Đekić su odvođenjem zarobljenih civila kamionom iz Prelova do Mušića, čuvanjem straže u Mušićima i sprovođenjem zarobljenih civila od kamiona do mesta likvidacije, dali odlučujući doprinos izvršenju ubistva 20 zarobljenih civila.

U okolini jezera Perućac su 2010. godine pronađeni i identifikovani posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera, Halila Zupčevića i Ilijaza Ličine. Još se traga za telima Esada Kapetanovića, Fehima Bakijua, Šeća Softića, Rafeta Husovića, Senada Đečevića, Ismeta Babačića, Tome Buzova, Adema Alomerovića, Muhedina Hanića, Safeta Preljevića, Džafera Topuzovića, Fikreta Memovića, Fevzije Zekovića, Nijazima Kajevića.

Ratni zločini

strana 1 od 1385 idi na stranu