O novom tužiocu 11. maja

Beograd -- Skupština Srbije počeće u četvrtak, 11. maja, novu sednicu na čijem dnevnom redu će biti i izbor tužioca za ratne zločine, saopšteno je danas iz parlamenta.

Izvor: Tanjug
Podeli
Skupština Srbije, Tanjug
Skupština Srbije, Tanjug

Vlada Srbije predložila je 20. aprila Skupštini Srbije dva kandidata za novog tužioca za ratne zločine, Milana Petrovića i Snežanu Stanojković, a na tu funkciju će biti izabran kandidat koji dobije većinu glasova poslanika. Milan Petrović je aktuelni rukovodilac Tužilaštva za ratne zločine, a Snežana Stanojković radi kao zamenik tužioca u tom Tužilaštvu.

Poslanici će na novoj sednici razmotriti izmene i dopune Zakona o sudijama, koji je podneo šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović.

Na dnevnom redu biće i potvrđivanje Sporazuma o zajmu (Prvi programski zajam za razvojne politike u oblasti javnih rashoda i javnih preduzeća) između Srbije i Međunarodne banke za obnovu i razvoj, kao i potvrđivanje Finansijskog ugovora ''Unapređenje objekata pravosudnih organa B'' između Srbije i Evropske investicione banke.

Biće razmotreni i predlozi odluka o prestanku funkcije člana Visokog saveta sudstva iz reda profesora pravnog fakulteta, predsednika Privrednog apelacionog suda, javnog tužioca u Apelacionom javnom tužilaštvu u Nišu, javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku, koje je podneo Odbor za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Na dnevnom redu biće i Predlog kandidata za člana Visokog saveta sudstva, koji su podneli dekani pravnih fakulteta u Srbiji, na zajedničkoj sednici, kao i Predlog odluke o izboru predsednika sudova i Predlog odluke o izboru sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju, koje je podneo Visoki savet sudstva.

Za dnevni red sednice predložena je i lista kandidata za izbor tužioca za ratne zločine, koju je podnela Vlada, kao i liste kandidata za izbor javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pančevu i Požarevcu, koje je podnela Vlada.

Poslanici će razmatrati i predloge odluka o izboru javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru, javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Pirotu, koje je podnela Vlada, kao i listu kandidata za izbor javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, Mladenovcu i Vrbasu, Staroj Pazovi, Velikoj Plani, Prijepolju, Novom Pazaru.

Na dnevnom redu su i predlozi odluka o izboru javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Zaječaru, Vranju, Aleksincu, Petrovcu na Mlavi, Despotovcu, Šapcu, Pirotu, Negotinu, Kuršumliji, Rumi, Somboru, Brusu, Boru, Prokuplju, Loznici, Pančevu, Valjevu i Mionici, koje je podnela vlada, i Predlog odluke o izboru zamenika javnog tužioca, koji je podnelo Državno veće tužilaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 282 idi na stranu