Melanšon protiv Le Penove, ali nije podržao Makrona

Pariz -- Lider francuske krajnje levice Žan-Lik Melanšon nagovestio je da će u drugom krugu predsedničkih izbora glasati protiv Marin le Pen.

Izvor: Beta/AP
Podeli
Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Međutim, odbio je da podrži njenog protivnika, kandidata centra Emanuela Makrona.

Melanšon, za kojeg je u prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj glasalo oko sedam miliona birača, odnosno 19,58 odsto, poručio je svojim pristalicama u videu na društvenoj mreži Jutjub: "Nisam vam potreban da vam kažem za koga da glasate. Ja nisam guru."

Za razliku od drugih vodećih kandidata koji su podržali Makrona, Melanšon želi da održi nezavisnu poziciju i da potvrdi odličan rezultat iz prvog kruga na parlamentarnim izborima u junu.

On je upozorio da će i Makron i Le Penova dovesti do nestabilnosti u Francuskoj i "podeliti sve".

Marin le Pen je danas pozvala birače koji su u prvom krugu izbora glasali za Melanšona da podrže nju u drugom krugu 7. maja.

I Le Penova i Melanšon su vodili populističke kampanje protiv takozvane globalističke elite. Uprkos razlikama u stavovima prema imigrantima i socijalnim temama, oboje su skeptični prema Evropskoj uniji, protivnici su sporazuma o slobodnoj trgovini i obećavali su da će pomoći radnicima pogođenim globalizacijom. ;

Svet

strana 1 od 482 idi na stranu