Fijon: Miran sam, čekam kraj istrage

Francuski predsednički kandidat desnog centra Fransoa Fijon rekao je da nije zabrinut dok čeka kraj istrage o navodima o njegovoj supruzi i deci.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

Mediji pišu da su njegova supruga i deca primali stotine hiljada evra za nepostojeće poslove.

"Miran sam, nisam uznemiren. Čekam kraj istrage", izjavio je Fijon na početku obraćanja evropskoj poslovnoj grupi u Parizu, dodavši da je "na meti profesionalne klevetničke operacije", prenosi Rojters.

Do pre nedelju dana, Fijon je, prema anketama, bio favorit za predsednika Francuske kao kandidat stranke Republikanci, ali je njegova kampanja sada poljuljana ovom aferom i istragom francuskih vlasti.

Francuski satirični list "Kanar anšene" ranije tokom dana je objavio da je Fijon obezbedio supruzi dva posla - u parlamentu i u jednom književnom časopisu - koja su joj donela više od 900.000 evra, a da su se na platnom spisku parlamenta našla i njegova deca.

Isti list, koji je prvi objavio priču o tome, naveo je da je Penelopa Fijon tokom više od 10 godina primila 500.000 evra iz državnih fondova iako ništa nije radila u parlamentu, kao i da je 2012. i 2013. godine dobijala 5.000 evra mesečno od časopisa čiji je vlasnik milijarder Mark Ladre de Lašarijer (76), inače prijatelj Fransoa Fijona.

Međutim, francuska organizacija za političku etiku saopštila je u subotu da je istražiteljima dostavila izjavu Penelope Fijon o imovini, a to je potvrdila i Visoka služba za transparentnost na javnim funkcijama.

strana 1 od 547 idi na stranu