"U Makedoniji je sve moguće, svi su i u pravu i u krivu"

Politička kriza u Makedoniji je sve dublja, a sada su na delu egzibicije i interpretacije ustava, kaže za B92 analitičar Arsim Bekoli.

Izvor: B92

Utorak, 31.01.2017.

17:06

Foto: B92

"Sada imamo na delu i ustavnu krizu, jer se ne precizira jasno kakav potez sada predsednik mora da povuče", kaže Bekoli nakon što Gruevski nije uspeo da dogovori većinu u parlamentu.

Kako kaže gost Kažiprsta, u Makedoniji je "sve moguće", pa čak i to da se jednostavne procedure kao što su obaveštavanje predsednika o ishodu pregovora čudno delegiraju.

"Sada se to prebacuje na parlamentarne institucije, a istovremeno imamo interpretacije šta kaže ustav. A ustav ne kaže ništa i imamo status kvo. Koliko su svi u pravu, toliko su svi i u krivu. Niko nije predvideo veoma logičan i moguć scenario i nije ga inkorporirao u ustavu", kaže Bekoli.

Kako kaže, predsednik Đorđe Ivanov je i ranije bio na rubu kršenja ustava, ali to "nije novost u zemlji u kojoj je to postao trejdmark".

"Pravne pretnje zbog ove situacije imaju osnova, ali su i one verovatno više politička stvar", kaže Bekoli.

Prema njegovoj oceni ispravno rešenje se ne vidi jer su za ovo stanje krivi svi.

"Najveću krivicu ima Gruevski, jer deset godina manipuliše, ali je kriva i opoziicja zbog ponašanja poslednjih meseci", kaže Bekoli.

Na pitanje o "širokoj koaliciji", kaže da ona zvuči "lepo i fino", ali da je to već viđen film.

"Niko od ovih lidera nije spreman da preuzme odgovornost. Kriza liderstva je na delu. Gruevski je odavno politički mrtav, Ahmeti je na zalasku karijere i njegova politka 'zavadi pa vladaj' kod Albanaca više ne radi, a Zaev nije ni bio na vlasti, a već je kompromitovao i sebe, i stranku, i opoziciju", kaže Bekoli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: