"Vatikanu smeta saradnja Srba i Hrvata"

Beograd/Banjaluka -- Katolička crkva traži od lidera HDZ BiH Dragana Čovića da prekine bliske odnose sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, piše “EuroBlic”.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Prema izvorima tog lista iz HDZ, Čović će teško moci da se odupre uticaju koji Vatikan ima na celokupnu hrvatsku politiku, pa tako i na postupke političkih predstavnika Hrvata u BiH.

Da je vrh Katoličke crkve u BiH nezadovoljan bliskim, pa čak i prijateljskim odnosima čelnika HDZ BiH sa političkim rukovodstvom RS najbolje pokazuju poslednje izjave kardinala Vinka Puljića i generalnog sekretara Biskupske konferencije u BiH Ive Tomaševica, koji Čoviću zameraju “snishodljivost” prema vlastima u Banjaluci, navodi "EuroBlic".

Tomašević u autorskom tekstu za "Slobodnu Dalmaciju" piše da nemali broj najviših hrvatskih predstavnika vlasti u BiH u medijima samo usput pominje bosansku Posavinu, a retko i druge krajeve RS u kojima su učinjene tolike nepravde i u kojima su i danas oduzeta brojna prava preostalim Hrvatima.

"Kao da su nastojali da svim silama skrenu pažnju s onih koji su temeljni uzrocnici rata i najveća prepreka ispravljanju nepravdi. Formiranjem trećeg entiteta od FBiH, jer pomenuta linija hrvatske politike u BiH i ne govori o RS, nepravda ne bi bila ispravljena nego dodatno legalizovana", napisao jeTomaševic.

Politički analiticar Pejo Gašparević smatra da će Dragan Čović “ispoštovati stav Katoličke crkve”.

Gašparević navodi da je praksa pokazala da hrvatski političari slede stavove Vatikana i da je siguran da će tako biti i u ovom slučaju.

Član Predsedništva SNSD Staša Košarac za “EuroBlic” kaže da ne postoji varijanta po kojoj bi eventualna ustavna prekompozicija BiH mogla da naruši teritorijalni integritet RS.

"Poštujem i podržavam pravo Hrvata da se izbore za ravnopravnost, ali to ni na koji način ne sme da zadire u prava Srba", kaže Košarac.

Region

strana 1 od 162 idi na stranu