Čestitao i Vučić; Šta će Tramp doneti Balkanu?

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić čestitao je Donaldu Trampu veliku izbornu pobedu za predsednika SAD.

Izvor: B92, Tanjug

Sreda, 09.11.2016.

11:21

Čestitao i Vučić; Šta će Tramp doneti Balkanu?
Foto: Gettyimages

Vučić je izrazio nadu da će ta pobeda doprineti nastavku unapređenja bilateralnih odnosa dveju država.

U čestitki, srpski premijer je poručio:

“Koristim ovu priliku da vam izrazim iskrene čestitke povodom vašeg izbornog uspeha i velike pobede na predsedničkim izborima. Verujem da ćete dužnostima 45. predsednika Sjedinjenih Američkih Država pristupiti sa posvećenošću i odlučnošću koje su odlikovale i vašu izuzetnu kampanju. Vođstvo, koje ste tom prilikom pokazali, predstavlja snažnu volju koja je neophodna ne samo građanima SAD, već i celom svetu".

Premijer Vučić poručio je i da se iskreno nada da će Trampova pobeda doprineti nastavku unapređenja bilateralnih odnosa Srbije i SAD, koji su, kako je naveo, već na putu razvoja i napretka na obostranu dobrobit.

Osim toga, Vučić je istakao i da će "njegov prijatelj Đulijani" verovatno postati važan deo novog establišmenta SAD.

Ranije je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao da će, povodom predsedničkih izbora u SAD, Srbija "pružiti ruku ko god da pobedi".

Profesor Univerziteta Džon Hopkins i američki politički analitičar Danijel Server, koji je čvrsto stajao uz Hilari Klinton, smatra da Balkan ne bi bio ni njen, ni prioritet izabranog američkog predsednika Donalda Trampa.

"Ni Tramp ni Hilari ne bi Balkan stavljali na listu prioriteta, ali je Hilari svakako posvećenija stabilnosti i demokratiji na ovim prostorima, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine i Kosova", naveo je Server u izjavi za "Blic".

Kako kaže, pobeda Trampa je dobra za Putina, a loša po Srbiju.

"Uz dužno poštovanje prema Srbiji, čini mi se da nedavni događaji pokazuju da se suočava sa ozbiljnom političkom i kriminalnom pretnjom po svoju demokratiju i stabilnost koja dolazi iz Rusije i Rusiji lojalnih srpskih snaga. Trampova i Putnova romansa mogla bi dodatno da poveća tu pretnju. Najbezbednije mesto za srpsku demokratiju je u EU, a ne između EU i Moskve", zaključio je Server u izjavi za "Blic".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: