Novi Hasanbegovićev skandal: Fotka za zastavom "FrankfUrt"

Kontroverzni hrvatski ministar kulture Zlatko Hasanbegović izazvao je novu buru u javnosti fotografisanjem s grupom muškaraca s ustaškim obeležjima.

Izvor: B92

Utorak, 02.08.2016.

07:59

Novi Hasanbegovićev skandal: Fotka za zastavom
Foto: Youtube screenshot

Hasanbegović se na otkrivanju spomenika ustaškom teroristi Miri Barešiću u Dragama kraj Pakoštana fotografisao s četiri muškarca koji u rukama drže zastavu na kojoj piše „FrankfUrt“.

Osim toga, grb na zastavi počinje prvim belim poljem.

Tehnički ministar kulture za T-portal je izjavio da zbog gužve koja je bila tamo nije mogao da kontroliše s kim se fotografiše, ni kakva obeležja nose.

„Na skupu je bilo više hiljada ljudi i ni na koji način nisam mogao uticati, niti sam uticao, ni video bilo koje obeležje koje su sa sobom imali ili nosili oni u mnoštvu koji su poželeli sa mnom da se slikaju. Moj stav je jasan da se u svim takvim i sličnim događajima treba da se ističu isključivo službena državna obeležja“, poručio je Hasanbegović.

Na otvaranju spomenika Miri Barešiću, osim ministra Hasanbegovića, veći aplauz dobio je samo general Ante Gotovina, navode hrvatski mediji, a bio je prisutan i ministar Tomo Medved.

Ministar odbrane Tomo Medved rekao je da je "Miro Barešić jedan od najvećih hrvatskih domoljuba" i "simbol borbe za slobodu", kao i da se "njegovo delo i žrtva moraju poštovati". Barešić je 1971. godine u Stokholmu ubio jugoslovenskog ambasadora Vladimira Rolovića, a dobio je spomenik povodom 25. godišnjice njegove pogibije.

Te 1971. godine video je da je došla policija i shvatio je da će prvobitni plan da se ambasador uzme za taoca – propasti. Prilikom upada policije u zgradu ambasade, drugi atentator Brajković je uzeo pištolj, stavio ga u usta Roloviću i pucao mu u glavu.

Nakon toga su se Barešić i Brajković predali bez otpora uzvikujući: "Nezavisna država Hrvatska" i "Živeo Ante Pavelić".

Kako prenose hrvatski mediji, Barešić je poginuo 31. jula 1991. kod Benkovca "pod nerazjašnjenim okolnostima".

Ustaški terorista Miro Barešić, atentator na jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića 1971. godine u Stokholmu, dobio je spomenik u rodnom mestu Dragama kod Pakoštana.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izjavio je da je taj spomenik još jedan dokaz da je Nezavisna država Hrvatska temelj današnje Hrvatske.

Posle secesije Hrvatske i raspada Jugoslavije, Barešić se iz Južne Amerike - u kojoj je boravio posle izdržavanja kazne u Švedskoj - vratio u Hrvatsku i pristupio Tuđmanovom Zboru narodne garde.

Poginuo je 31. jula 1991. godine kod Benkovca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: