Laburisti u haosu, ali "Korbin je ide nikuda"

Visoki predstavnik Laburističke partije Džon Makdonel izjavio je da se lider stranke Džeremi Korbin neće povući uprkos unutarstranačkih trvenja posle Bregzita

Izvor: Beta
Podeli
Getty Images
Getty Images

On je rekao da Korbin, koji je pre devet meseci izabran za lidera laburista uz podršku levog krila stranke, a i dalje uživa poverenje veliko broja članova partije.

"Džeremi (Korbin) ne ide nikuda", rekao je za Bi-Bi-Si (BBC) Makdonel, šef laburističke vlade i senci i glavni Korbinov savetnik.

Korbin se, međutim, suočava sa otvorenom pobunom dela laburističkih poslanika i partijskog establišmenta, u jeku političkog previranja posle odluke Britanaca na referendumu da napuste Evropsku uniju, protiv čega su bili laburisti.

Britansku Laburističku partiju, koja se zalagala za ostanak Velike Britanije u EU, potresaju unutrašnji problemi, a njenu vladu u senci već su napustila dva ministra.

Korbin je najpre otpustio svog ministra spoljnih poslova u vladi u senci Hilarija Bena, nakon spora oko njegovog vođstva posle britanskog referenduma.

"Treba nam snažno i efikasno rukovodstvo Laburističke partije koje je sposobno da pridobije podršku javnosti posle ishoda referenduma o članstvu u EU", rekao je Ben.

On je rekao da je Korbin "dobar čovek, ali da nije lider" i da je "to problem". Lider opozicione Laburističke partije suočava se s optužbama svojih poslanika da je vodio slabu kampanju za ostanak Velike Britanije u EU i suočava se s mogućim izglasavanjem nepoverenja.

Hajdi Aleksander, ministarka zdravlja u vladi u senci, podnela je ostavku zbog spora oko Korbinovog vođstva posle britanskog referenduma, ubrzo pošto je lider laburista dao otkaz Benu.

BBC navodi da je i do polovine članova kabineta u senci spremno da podnese ostavku u pokušaju da primoraju Korbina da se povuče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 609 idi na stranu